Skip to main content

Celo naselje, jedan vrtić i škola u Zrenjaninu bez grejanja

Autonomija 13. okt 2021.
3 min čitanja

Zrenjaninci već iz iskustva znaju da kad u drugim gradovima krene grejna sezona ili barem tople probe, oni treba da sačekaju još nekoliko dana da se ugreju. Kako stoji na sajtu zrenjaninske toplane „dužina grejne sezone zavisi od zabeleženih temperatura. Ukoliko je hidrometeorološki zavod tri dana uzastopno zabeležio temperaturu koja je u 21h 12C ili niža grejna sezona može započeti ranije, ali ne pre 01.10.“

Dakle, poznato je da grejna sezona, čak i u Zrenjaninu, može početi pre 15.10! Kako je onda moguće da su u to vreme planirani radovi na vrelovodnoj mreži?!

U drugim gradovima se lokalne vlasti i smiluju na svoje građane, ali u Banatu to nije slučaj. Ove godine, iako je i ovaj drugi, temperaturni, uslov ispunjen, radijatori su hladni u naselju  Ruža Šulman u kojem se nalazi vrtić „Sunčica“ sa više od 150 mališna, vaspitača i Osnovna škola „2. oktobar“ sa oko 600 učenika, učitelja i nastavnika.

Grejanje je kasnilo u ulici Pere Dobrinovića i Žarka Zrenjanina, a poznato je, decenijama, da se meštani naselja Bagljaš u kojem je pretežno porodično stanovanje, počesto žale na mlake radijatore. Tako su se neki požalili novinarima i ovih dana.  

Juče, pored toga što nije bilo grejanja, nije bilo ni struje. Deca i vaspitači sedeli su u jaknama. Roditelji su jutros kao po komandi na Viber grupi rekli da će se snaći i da će u vrtić samo ona deca koju baš nema ko drugi da čuva. Scenario u školi neodoljivo podseća na devedesete. Časovi su skraćeni, a đaci i nastavnici slojevito obučeni.

Sutra, u četvrtak, od  8 do 20 časova ceo Zrenjanin neće imati daljinsko grejanje i gas, a  dva sela (Zlatica i Lazarevo ) neće imati gas. Ponovo, kako je moguće da se jedan obiman posao planira i obavlja onda kad mu vreme nije?

“Oni nas vređaju”

Jovanka Mikalački sama je istraživala zašto se danima smrzava. Najpre je zvala Toplanu. Stigla je do sekretarica direktora. On je bio ili „na sastanku ili na gradilištu“. Onda je otišla i na mesto gde su radovi. Direktora nije našla, niti je on toga dana, po rečima onih koje je tamo zatekla, na gradilištu bio.

Ogorčena sagovornica Autonomije kaže da se razbolela sedeći danima u hladnom stanu. Najgore joj je bilo kada nije bilo struje, pa nije mogla da uključi ni grejalicu. Tada je zvala „Elektrovojvodinu“.

„Pre neku noć nisam mogla da spavam koliko mi je bilo hladno. Zvala sam da čujem da li će biti struje, da znam kako da se organizujem. Javio mi se dispečer. Čula sam kako pita nekoga: hoćemo li isključivati noćas. Znači, nije bio prekid zbog radova na vrelovodu. Radnici koji rade tamo su angažovani do 16h. Posle toga nema nikoga. Kako su onda mogli da prekinu kablove za struju kad u ponoć niko tamo ne radi?“

U popodnevnom obilasku gradilišta Mikalački je saznala da su se dva radnika razbolela i da ne dolaze na posao, a da će ostali raditi i za vikend jer vremenski uslovi ne dozvoljavaju da se posao brže završi: “Ostala sam zatečena kada sam videla u kojim uslovima ti ljudi rade. Oni sa kišobranom kleče u blatu i vodi da bi mogli da vare cevi. Nema šanse da do petka dobijemo grejanje, kako najavljuju iz ‘Toplane’”.

Jovanka je pokušavala da sazna i da li će biti moguće da se umanji račun za period kada nije bila isporučivana toplotna energija. U najkraćem, moguće je podneti pojedinačan ili zahtev koji bi u ime Skupštine stanara podneo upravnik. Mesna zajednica ne može u ime svih potrošača naselja Ruža Šulman da podnese zahtev, kaže ona.

„Na kraju, mi ni ne znamo šta plaćamo. Nemamo kalorimetre, plaćamo utošak po metru kvadratnom. Međutim, nikoga iz zgrade nema kada pišu koliko se potroši u podstanici. Ako ne platimo grejanje prete nam sudskim izvršiteljima. Ko će njih da kontroliše? Oni nas vređaju. To nije ljudski! Balašević je bio u pravu. Dno dna!“

Gradska skupštine o potrebama JKP i investitora, ali ne i o potrebama građana

Na današnjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina govorilo se najviše o javno-komunalnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad Zrenjanin. Svi dokumenti o njihovom radu usvojeni su bez mnogo diskusije. Gradski donosioci odluka rešili su da se zasedanja u budućnosti održavaju jednom mesečno „da bi se problemi rešavali odmah i na vreme“. Saša Santovac, zamenik gradonačelnika kazao je danas za RTV Santos da ovim „žele da omoguće lakši rad kako javno-komunalnih preduzeća i ustanova, tako i da se izlazi u susret zahtevima investitora i da se zakonski regulišu mogućnosti za investiranje u ovom gradu.“

O tome kako će se investicije odraziti na građane koji sve to plaćaju nema ni u tragovima.

Ivana Gordić (Autonomija, foto: Pixabay)