Skip to main content

Čedomir Stojković: Ako novinari „ne kleče“ pred Gašićem, sud će ih kazniti

Info 05. nov 2022.
4 min čitanja

–Bratislav Gašić nije tužio niti kriminalca Jotku niti kriminalca Zoraju. On je tužio novinarsku kuću koja je prenela snimljene reči kriminalca Zoraje da je Gašić „na kazanu“ kod tog drugog kriminalca Jotke. Dakle, Gašiću izgleda ne smeta to što kriminalci pričaju da je on na njihovom kazanu, već mu smeta to što je za snimke tog razgovora saznala javnost, ističe za Danas advokat Čedomir Stojković, povodom sudske presude koju je protiv KRIK-a podneo, i dobio, doskorašnji direktor BIA Bratislav Gašić.

Odmah da se razumemo, dodaje naš sagovornik, normalan sud nije smeo niti mogao da donese ovakvu presudu.

–Tužilac za organizovani kriminal pokiušava da jednu kriminalnu grupu spakuje iza rešetaka upravo koristeći taj audio snimak na kome se između ostalog kaže da je Gašić na kazanu kod Jotke, a sada parnični sud u trivijalnom parinici po tužbi Gašića tvrdi da to nije istina. Kako sudija parničar to zna? Ko mu je rekao? Kako je to mogao da utvrdi bez istrage koju on i ne može da vodi već može da je vodi tužilac? Da li je sad ovo pokušaj da se kroz parničnu presudu po tužbi Gašića zapravo diskredituje dokazni materijal tužioca za organizovani kriminal i time Jotka oslobodi? Nema parnični sud pravo da ovo radi. A uradio je. I to je prva stvar koja se otvara ovakvom presudom – ističe Stojković.

Druga stvar koja se otvara ovakvom presudom je, dodaje, da ne može biti čuđenja da je privatizovani pravosudni sistem osudio novinare po tužbi Bratislava Gašića.

–Ako novinari ne kleče pred naprednjačkim vojvodama oni će biti kažnjeni poput KRIK-a danas. To smo sve viđali u prethodnoj diktaturi koju smo živeli, za vreme Miloševića, a danas živimo apgrejdovanu verziju prilagođenu trenutnom napradnjačko-radikalskom oprezu da je Srbija okružena NATO-m i Evropskom unijom, inače bismo pod naprednjačkom vlašću čitali o ubijenim novinarima KRIK-a jednako kako smo čitali ranije Dadi Vujasinović, ili o Slavku Ćuruviji – smatra Stojković.

Naš sagovornik dodaje i da su zemunski i surčinski klan bili “bebe” Srpska radikalne stranke, i da znamo i to da su naprednjaci naslednici radikala, baš kao što su postojeće kriminalne grupe, među kojima je i Jotkina, naslednice tih kriminalnih klanova.

–Prvobitno naprednjačko finansiranje iz vremena dok su bili opozija je dolazilo od tih kriminalnih grupa. Mnogi funkcioneri Srpske napredne stranke su bili na kazanu tih kriminalnih grupa, koje su potom integrisane u tada novoinstalirani naprednjački sistem korupcije, i već deset godina firme tih kriminalnih grupa bivaju izvođači brojnih državnih poslova i nabavki po cenama višestruko većim od tržišnih, čiji novac se potom u obliku basnoslovne provizije vraća tim političarima, odnosno naprednjačkim velikašima. Tako je sistem kazana evoluirao pod naprednjacima. Nije to dakle puka situacija da državni funkcioner, ministrar na primer, samo uzima novac od nekog kriminalca, već se radi o međusobnoj kooperaciji gde ministri nameštaju poslove kriminalcima a ovi im daju deo profita – navodi Stojković.

Prema njegovim rečima, oni su u međusobnoj kooperaciji i na zajedničkom poslu otimanja od onaroda, na zajedničkom kazanu, državnom kazanu, koji se na ovaj način deli među ministrima i kriminalcima, usled čega se naš novac koristi za lično ili grupno bogaćenje umesto za unapređenje države.

–Prljavi vazduh u Beogradu direktna je posledica ovakve sistemske epohalne krađe. Pa ne mislite valjda da se naprednjački ministri svađaju i mrze među sobom zbog nekakvih ideala, filozofskih principa ili ideologije? Oni se se međusobno sukobljavaju oko tog kazana koji pominje Jotka, odnosno oko toga koji kazan će pripasti kom kriminalcu i kom ministru. Za to vreme deca Beograda rizikuju karcinome pluća zbog ovoga što udišu. Ne zadužuje se Srbija za autoputeve toliko basnoslovno zato što naprednjačka vlast mari za trajanje vaše vožnje automobilom već zato što je i gradnja autoputa jedan takav kazan. Ili, neko misli da lična bogatstva ministara i naprednjačkih velikaša, njihove vile, bentliji, automobili, sakoi od sedam hiljada eura, novac za studiranje njihove dece na stranim univerzitetima potiču od, na primer, opklade na Atletiko u sportskoj kladionici. Ili od prodaje ajvara na pijaci – kaže Stojković.

Zato se, dodaje, presuda protiv KRIK-a morala doneti.

–Iznenadili biste se kada biste znali koje sve beogradske sudije su na ovaj način povezane sa ovim naprednjačkim sistemom korupcije, ili neko misli i za te sudije da su svoju veliku imovinu stekle kroz, na primer, zasade krompira u Mačvi. Dakle, nije ovde pitanje kako i zašto je presuda doneta protiv KRIK-a. Ona je doneta zato što KRIK oduvek precizno gađa i ukazuje na sistem korupcije u Srbiji. Gašić tuži KRIK zbog toga što su preneli izjavu koja njega direktno vezuje za tešku kriminalnu grupu, dok istovremeno šargarepa čini sve da ta kriminalna grupa bude što pre na slobodi. Ovde namerno koristim reč “šargarepa” umesto imena i prezimena da ne bismo pred otetim pravosuđem Srbije prošli isto kao KRIK, a čitaoci su pametniji od ministra unutrašnjih poslova i znaće ko je šargarepa. Ceo prices ima za cilj da sakrije tragove kriminala – ističe Stojković.

On dodaje da je poslednja stvar koja se otvara povodom ove presude – šta ćemo da uradimo protiv toga.

–Da li ćemo u ponedeljak da okrećemo glavu od ove kancerogene stvarnosti jednako kako je okrećemo od kancerogenog beogradskog vazduha ili ćemo u ponedeljak da napravimo protest pred tim sudom sa važnom porukom da nije Srbija njihov kazan i da neće novinari biti još jedna njihova kutlača. Barem ne ovi novinari koji svakodnevno odolevaju pritiscima. Pozivam na protest ispred Palate pravde u ponedeljak. Mi novinare KRIK-a moramo braniti kao da se radi o nama samima, jer se upravo i radi o nama samima. O našem novcu, našim gradovima, našoj državi i našim životima. O tome KRIK izveštava i time brani ono što je naše. Sada mi moramo braniti njih – zaključuje Čedomir Stojković.

(Katarina Živanović, Danas / Foto: mc.rs)