Skip to main content

Čedomir Jovanović: Novo gaženje Vojvodine kao kompenzacija za Kosovo

Autonomija 17. мар 2013.
3 min čitanja

Čedomir Jovanović: Novo gaženje Vojvodine kao kompenzacija za Kosovo

Na izborima prošlog maja se desio zemljotres. Nemojmo da dozvolimo da pokrenute podzemne vode tiho potope i udave Vojvodinu.

Iluzija polovičnih rešenja, nedovršene autonomije, trulog partijskog dogovora koji Vojvodinu čuva u relativnom političkom miru i defanzivi, okončana je lomom na političkoj sceni Srbije. Deceniju građeni mit nediranja je gotov. Poslednji je trenutak za reorganizaciju, novi koncept, sveži pristup i drugačije odnose.

Vojvodina se ne može ni zaštititi ni razviti u okvirima sebe same i svoje statične političke scene. Malo je to za potencijale koji postoje u Vojvodini, mnogo više u ljudima nego u postojećoj infrastrukturi stranaka, uključujući i LDP.

Ne može više da se igra kartama podeljenim pre više od 20 godina. Izlizale su se. Postoji opasnost da se tako izliže i priča o vojvođanskoj autonomiji. LDP to svakako neće dopustiti, ali malo je jedna stranka za tu borbu.

Pozivam vojvođanske političare da shvate očigledno. Ključna taktička tačka borbe je oko toga da li će pokušaji zaštite Vojvodine biti limitirani na natezanje za procente u nemogućem Ustavu Srbije ili ćemo napraviti politički uragan koji će iz Vojvodine probiti katastarske međe nadomak Beograda, administrativne ili rečne utvrde, i preplaviti celu Srbiju.

Srbiju čeka brza ustavna i zakonska promena izazvana neminovnim odustajanjem od decenijskog laganja oko Kosova, zbog koje je sadašnji Ustav usvojen brutalnom krađom i nametnut Vojvodini. U toj promeni Vojvodina može biti ili pobednik ill težak gubitnik.

Dok se javnost anestezira, a kosovski poraz maskira pričom o izvršnim ovlašćenjima zajednice srpskih opština na Kosovu, Vojvodina ostaje obezvlašćena zajednica 45 gradova i opština. Ako se neko pretvara da ne vidi da će vlast verovatno kompenzaciju za to što više ne može da laže oko Kosova pronaći u novom gaženju Vojvodine, LDP to sigurno neće raditi.

LDP je kao mlada stranka, od osnivanja na neki način poštovala nasleđene partijske odnose i arhitekturu Vojvodine. Druge proevropske stranke, sa pozicijama osvojenim dugogodišnjim postojanjem, imale su priliku da urade ono za šta su od Vojvođana godinama dobijali izbornu podršku.

To se, nažalost, nije dogodilo iz najrazličitijih razloga. Sada je manje važno da li ima opravdanja. Sasvim je jasno da se mora stvoriti nova i efikasnija politička platforma i organizacija koja će zaštiti Vojvodinu, osloboditi njene zarobljene potencijale i iskoristiti šansu koja još postoji.

Da li govorim o stranačkim koalicijama LDP sa drugim strankama? Ne nužno. Koalicije su najjednostavnije ali i rešenje koje samo po sebi ne garantuje ništa novo. Obične koalicije su, bez nove zajedničke politike, osuđene na rasprave oko procenata i međupartijski folklor koji nervira građane i prikazuje nas kao sebične trgovačke putnike u politici.

Govorim o političkom bloku koji se ne mora u svemu slagati, ali kojim možemo probati da Vojvodini ponudimo više od par sednica pokrajinske Skupštine godišnje, davljenja u nadležnostima koje vlast u Beogradu u svakom momentu može da ukrade ili obesmisli, samozadovoljstva pokrajinskog izbornog zakona koji neće još dugo garantovati komotnu većinu bez suštinske vlasti i prilike da vode Vojvodinu i utiču na političku scenu cele Srbije.

Zakonodavna, izvršna i sudska vlast koja neće biti tabla na sudu, nego efikasan pravni garant ekonomskih i političkih odnosa i potencijala same Vojvodine? Naravno, to za LDP nikada nije bilo sporno. Ali, to nije dovoljno. Bez revolucionarne promene političkih odnosa ostvarene mirnim sredstvima u celoj Srbiji tako nešto je večito osuđeno na marginalni politički projekat.

Zovite budući položaj Vojvodine ili politički blok koji treba da se stvori kako hoćete. Za LDP to nije presudno. Važno je da budemo racionalni i pokušamo da to uradimo. Mi smo ono što trenutno radimo nazvali platformom za evropsku Vojvodinu, ali je reč o radnom nazivu dokumenta koji bi mogao da nas okupi. Pravićemo odmah posle toga nove regionalne centre stranke u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Vršcu, Kikindi, Pančevu, svuda gde možemo. To ne može biti sve. Za tu politiku potrebno je više od stranke koja se razvija. Potrebna je nova širina. I tu ne mislim samo na stranke, možda i najmanje na njih. Mislim na Vojvođanke i Vojvođane, na one koji u javnom, kulturnom, privrednom i društvenom životu Vojvodine nešto znače, a sada čame između beživotnih dilema nametnutih „borbom“ za promil više ili manje u budžetu.

Čedomir Jovanović

(autorski tekst za Dnevnik)