Skip to main content

Čečen: Vučić se setio da su građani u pravu tek nakon blokade puteva i mostova

Građani 24. дец 2021.
< 1 min čitanja

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Branko Čečen ocenio je da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić „setio“ da su građani u pravu tek kad su blokirali puteve i mostovi, odnosno da je reagovao tek kada je projekat kopanja rudnika u Jadru izazvao masovnu pobunu građana širom Srbije.

Govoreći o pravima građana koja su vezana za odnos sa Rio Tintom, on je naveo da su meštani prepušteni sami sebi. „Ono što je trebalo da zaštiti naše građane je država, a to je potpuno disfunkcionalno. Državu baš briga, i to je zapanjujuće“, istakao je on.

On je naveo da je glas građana koji su obespravljeni, koji se bune ili koji su bili primorani da prodaju svoja imanja, trebao da bude saslušan mnogo ranije, preko normalnih kanala, počevši od lokalne samouprave pa do najvišeg državnog nivoa.

„Ovako, tek kada su građani blokirali raskrsnice, puteve i mostove, predsednik se setio da su građani u pravu i voleo bih da se ne napravi oko toga atmosfera poraza, jer to što je najviši državni funkcioner prihvatio da reaguje na probleme građana je dobro i samo smo zaboravili kako to izgleda“, navodi on.

Ocenjuje da je Vučić pokazao još mnogo ranije da će reagovati na ovu pobunu, jer je pitanje zaštite životne okoline univerzalno, i važno je svim građanima, bez obzira na njihova politička i druga opredeljenja.

„Čini mi se da je video kapacitet da se generalno nezadovoljstvo na jednom takvom univerzalnom problemu može jako brzo da se raširi i da ima veliki kapacitet za proteste„, kazao je Čečen.

Smatra da je reakcija vlasti na blokade puteva od strane građana bila dobra, i podseća na neke od loših njenih odluka u poslednjih nekoliko godina.

(N1, Foto: MC)