Skip to main content

CdM: Abazović je osporio Bošnjacima činjenicu da su bili žrtva genocida

Jugoslavija 11. jul 2022.
< 1 min čitanja

“Nanio istorijsku sramotu Crnoj Gori”

Govoreći danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici u Potočarima, predsjednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović, rekao je: „Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima. Nisu ga počinile vojske, nego politike“.

Prisutni na komemoraciji u Potočarima bili su u šoku. Bosanska javnost je konsternirana rečenim.

Sagovornici CdM-a ističu kako se niko nije usudio u Potočarima izjaviti ništa slično.

Reuf Bajrović, potpredsjenik Američko-evropske alijanske u Vašingtonu i bivši bivši ministar u vladi Federacije BiH za CdM kaže da je ovo što je uradio Abazović „istorijska sramota Crne Gore“.

„Abazović je to uradio u ime Crne Gore. Zato je Crna Gora sada dužna Bosni i Hercegovini uputiti izvinjenje. Predsjednik Milo Đukanović sada se u ime države treba ispričati“, kaže Bajrović.

On ističe da je Abazović usred Potočara iskoristio klasičnu matricu revizionista Holokausta, koji takođe tvrde da nisu ubijani Jevreji, nego ljudi.

U pitanju je brutalna revizionistička izjava. U Srebrenici su ljudi ubijani baš zato što su Bošnjaci. Genocid je počinila Vojska Republike Srpske, koju Abazović svojom izjavom  rezolutno amnestira. Tako je presudio sud u Hagu, čiju presudu Abazović sada revidira. Istovremeno, Abazović je osporio Bošnjacima samu činjenicu da su bili žrtva genocida.

Urednik i osnivač  „Slobodne Bosne“ Senad Avdić za portal CdM kratko je prokomentarisao: „Bogme, neka vam je Bog na pomoći“.

(Redakcija CdM)