Skip to main content

Čanak: Užasava me odnos Evropske unije prema agresiji na Ukrajinu

Info 27. jun 2022.
4 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) na tribini u beogradskom KC Gradu „Ukrajina iz prve ruke“ poručio je da nema nikakve sličnosti između ratova devedesetih na Balkanu i rata u Ukrajini.

Na tribini u organizaciji antiratne grupe „Srbi, Rusi, Belorusi, Ukrajinci protiv rata“ osim Čanka, govorili su i advokat i član ove grupe Čedomir Stojković i etnograf i građanska aktivistkinja Maja Ernst, izbeglica iz Ukrajine. Tribinu je moderirala aktivistkinja Aida Ćorović.

Čanak je podsetio je da je učestvovao u mnogim antiratnim akcijama, te naveo da bilo kakvo izvlačenje paralela između ratova devedesetih i rata u Ukrajini ide na štetu žrtava u oba rata.

–Postoji jedna stvar koja me užasava još od početka devedesetih. Laž koja postoji u svakoj reči izgovorenoj o tim ratovima. Rat u Ukrajini je napad fašističkog zlikovca Vladimira Vladimiroviča Putina na suverenu Ukrajinu. Zločinački režim pred kojim Evropa i svet zatvaraju oči osam godina. Evropa je ćutala na Donbas, na Krim, na Gruziju, na sve su ćutali, a sada se spaljuju ukrajinski gradovi, vrši se zločin genocida nad ukrajinskim narodom. Ukrajinski narod je postao nacija koju nikada ništa neće razoriti, Ukrajina se nikada neće predati, rekao je lider LSV.

Priče o denacifikaciji Ukrajine zapravo su Putinove laži, ocenio je Čanak i podsetio da je ova stranka na svoju zgradu u Novom Sadu okačila zastavu Ukrajine čim je ovaj rat počeo.

Naveo je i da se rat u Ukrajini pogrešno naziva ratom jer je po sredi agresija „fašističkom režima Vladimira Vladimiroviča Putina“ i „fašističke Rusije“ na jednu suverenu državu. On kaže da svako ko nije spreman da kaže istinu da ne lete rakete na Moskvu, nego na Kijev, je na strani ruskog režima. Rusija je prvi put u istoriji sprovela „nuklearni terorizam“ – odnosno svet ucenjuje nuklearnim naoružanjem. Poručio je da nema razgovora sa teroristima i da nema razgovora sa ruskom državom jer je terotistička.

Najgore je što može da se desi da ubiju Vladimira Putina, a da se sistem ne promeni. U toj situaciji Evropa bi se vratila na jeftin gas i rekla da je sve u redu, a ova situacija će se ponoviti za dvadeset godina, kazao je Čanak, dodavši da ga užasava odnos EU prema agresiji u Ukrajini, gde primaju ovu državu, a ne primaju Zapadni Balkan i Srbiju od koje se pravi „nepotopljivi nosač za ruske avione“.

U Ukrajini su sastali i sa šefom policije u ukrajinskom Harkovu, šefom Interpolove misije i čovekom zadužen za čišćenje kasetnih bombi.

–Njih trojica ovoga trenutka su pod istim tim bombama, jer ih raketiraju stalno, tako da su svi oni zajedno na prvoj liniji odbrane. Oni brane Evropu, poručio je lider LSV. Rekao je da je Srbiji potrebna denacifikacija, koja, između ostalog, znači i zabranjivanje osuđenim ratnim zločincima pojavljivanje u javnom životu.

Na panelu je učestvovala i izbeglica iz Ukrajine Maja Erst, koja je 33 godine živela u Ukrajini.

–Nikada nisam planirala da napustim Ukrajinu gde sam radila u Etnografskom muzeju i proučavala istoriju i kulturu između ostalog i Srbije. Provela sam dosta vremena u Dombasu gde sam pomagala vojsci. U Srbiju sam majkom došla kada je krenulo bombardovanje. Imala sam svest o situaciji u Srbiji, jer sam već 2014. kada je rat započeo imala neke prijatelje iz Srbije koji su Ukrajinu došli da ratuju za Rusiju. Sa njima sam prestala da kontaktiram. Tako da sam znala šta me čeka ovde. Imam puno sreće jer živim u selu u kom ima puno izbeglica sa Kosova, koji su mi velika podrška. Još uvek puno mojih prijatelja u svetu ne može da veruje da sam izabrala Srbiju, ali moj glavni moto je da svima treba dati šansu. Narod Srbije čini mi se malo zna o narodu u Ukrajini, manje nego što Ukrajinci znaju o Srbima, navela je ona.

Ocenila je da ruski i ukrajinski narod nikada nisu bili bratski narodi, već da je ukrajinski narod uvek bio pod okupacijom ruskog, ali da onako kako je srpska teriorija stradala od Osmanlija, tako je ukrajinska stradala od Rusa.

Aktivistkinja za ljudska prava Aida Ćorović, moderatorka ove tribine, je navela da se na beogradskim fasadama pored murala Ratku Mladiću, sada nalaze i oni posvećeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i slova „Z“ simbol ruske agresije.

Advokat Stojković kazao je da je do puta u Ukrajinu došlo nakon što je on samostalno uveo sankcije Rusiji, te da je ambasadi Ukrajine rekao da bi voleo da poseti ovu zemlju kako bi distancirao od, kako je ocenio, zločinačke politike koju Srbija vodi u vezi ratne situacije u Ukrajini.

Otkrio je da su on i Čanak trebalo da budu u sklopu delegacije evropskih poslanika, čiji su trebalo da budu i dva poslanika SNS-a Dragan Šormaz i Zoran Dragišić, ali da je Srbija otkazala svoju delegaciju nakon što je otkazan dolazak ruskog ministra Sergeja Lavrova. Zbog toga ni Čanak ni Stojković nisu mogli da putuju u sklopu te delegacije, rekao je advokat.

Naveo je da su građani u Ukrajini okrenuti evropskim vrednostima i antifašizmu i dodao da je Janukovičev režim izdao ukrajinski narod.

Srbija je decenijama u zagrljaju Rusije, koja vlada Srbijom i finansira razne aktiviste, političare i političke aktiviste, kako bi ga okrenula ka interesima „KGB špijuna Vladimira Putina“, kazao je Stojković.

–Putin je treniran kao kuče da mrzi sve što predstavlja evropski svet, on je sovjetski špijun koji je bio raspoređen u Istočnoj Nemačkoj. Drilovan je da misli da Rusija treba da vlada do Berlina, naveo je advokat.

Poput Čanka rekao da je ne postoji paralela između NATO bombardovanja i agresije na Ukrajinu, jer građani Srbije tokom bombardovanja, naveo je ovaj advokat, nisu imali strepnju da će doći neka druga država i oteti deo Srbije, te dodao da se u Srbiji stvarnost zamagljuje.

–Koga boli uvo da li postoji pretnja NATO pakta prema Rusiji i Filipina prema Tajvanu? Bitno je da postoji međunarodni zločin i agresija koja za posledicu ima 15 miliona prognanih iz svojih domova. Zamislite koliko teško mora da bude da se spakujete, uzmete par kofera, i počnete da bežite ne bili ste se spasli. Srbija proglašavanjem neutralnosti laže. Ne može da bude neutralnost kada imate napad na civilizaciju. Vi ste onda saveznik Rusije i Srbija jeste u ovom trenutku saveznik Rusije. Zamagljuje nam se stvarnost proglašenjem neutralnosti. Imate saradnju obaveštajnih službi, ministarstva odbrane, humanitarni centar, dresiranje srpske dece od strane ruskih špijuna u raznoraznim logorima, gde se deca uče da treba da navijaju za sovjete, rekao je Stojković.

–Laž da nešto nema veze sa tobom, košta kada ti dođu na kućni prag, poručio je lider LSV.

Stojković je ocenio da je razvoj demokratije i ljudskih prava nemoguć je ako Beograd i Moskva imaju tesne veze, te državu Srbiju nazvao „zločinačkom“. Čanak i on su napravili dogovore sa majorima i guvernerom harkovske oblasti, koji je komandat vojno-civilne trupe, iste dogovore je napravila i Francuska. Dogovori su vezani da budu obavešteni o svim zločinama, kao i distribuciju tih informacija, a jedino što je potrebno je da „prosvećeni deo Srbije kaže da to hoće da radi“, naveo je ovaj advokat i pozvao na osnivanja pokreta koji bi se time bavio.

(Vojin Radovanović, Danas / Foto: LSV)