Skip to main content

Čanak: Suditi novinarima ratnim huškačima

Info 11. maj 2011.
2 min čitanja

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak oštro je danas kritikovao činjenicu da niko od novinara ratnih huškača iz devedesetih godina prošlog veka nije odgovarao za podsticanje na ratne zločine.
Čanak je na otvaranju izložbe “Ratna propaganda u Vojvodini 1941-1945” u Muzeju Vojvodine podsetio da ni pred Haškim tribunalom ni pred domaćim pravosuđem niko od tih novinara i urednika nije odgovarao za počinjena nedela.
Podsetio je i da su pojedini novinari osuđeni pred Tribunalom za Ruandu zbog huškanja na genocid u toj zemlji i upitao kako je moguće da niko od novinara nije procesuiran pred Haškim tribunalom za bivšu SFRJ.
“Reč je o osobama koje su prouzrokovale ogromne ljudske patnje, progone i smrti. Oni su bili direktni saučesnici u zločinima, oni su zločine motivisali i inspirisali”, rekao je Čanak i oštro osudio činjenicu da je Milijana Baletić nedavno imala emisiju na Televiziji Vojvodine.
On je za Baletićevu kazao da je takođe bila ratna huškačica, odnosno jedna od onih zbog kojih smo prošli kroz najgori period u istriji ovih prostora.
Prema njegovim rečima, zahvaljujući takvima, građanima na ovim prostorima oduzeto je „ne deset godina nego čitav vek”, jer će toliko vremena trebati da se „opere gadost koju su napravili i krv koju su prolili”.
„Ko radi na tome da se ovo zaboravi, radi na tome da se ovo ponovi”, parafrazirao je Čanak napis u bivšem nacističkom koncentracionom logoru Dahau, koji je danas muzej sećanja na zločin holokausta.
On je rekao da zlo nacizma i fašizma može uvek da se vrati, jer je to „kuga ljudskog društva”, protiv koje se neprestano mora boriti.
Čanak je rekao da je ponosan na Novi Šad, jer se pre četiri godine usprotivio nameri neonacista da marširaju glavnim gradom Vojvodine pa je organizovan antifašistički miting, kojim su fašisti onemogućeni da defiluju gradom.
Prema njegovim rečima, propagiranje nacizma i fašizma ne ubraja se u zastupanje drugačijeg demokratskog mišljenja, već je reč o ideologijama koje propagiraju zatiranje celih naroda, kao i zatvaranje i ubijanje ljudi bez ikakvog suda.
On je pozdravio činjenicu da je pred sudom u Budimpešti počelo suđenje Šandoru Kepiru (97), koji je optužen za učešće u zločinu 1942. godine, kada je u Novom Sadu ubijeno i pod led Dunava bačeno najmanje 1.300 Jevreja, Srba i Roma.
„Neki postavljaju pitanje da li se tako starim ljudima treba suditi? Naravno da treba, i to upravo njima jer važno je da se pravda zadovolji i da oni, koji su čitav život proživeli nekažnjeni i u miru, na kraju ipak budu kažnjeni za zločine”, kazao je Čanak.
Autorka izložbe „Ratna propaganda u Vojvodini 1941-1945” je kustoskinja-istoričarka Kristina Nemeši.
Direktor Muzeja Vojvodine Uglješa Belić rekao je na otvaranju da ova izložba sve posetioce treba da podseti na činjenicu da je sadašnja ujedinjena Evropa nastala na temeljima antifašizma i izrazio uverenje da će i Srbija postati uskoro deo takvog evropskog sistema vrednosti.
U okviru izložbe predstavljeno je mnoštvo predmeta iz različitih zbirki Muzeja Vojvodine, kao i predmeti iz Jevrejskog istorijskog muzeja, Gradskog muzeja iz Subotice, Narodnog muzeja iz Zrenjanina i Muzeja Srema iz Srtemske Mitrovice.
Ižlozba prikazuje nacističku propagandu, propagandsu „Nezavisne države Hrvatske”, mađarsku i kolaboracionistickcu propagandu, kao i propagandu Narodnooslobodilačkog pokreta.
Posetioci mogu da vide različiti vrste proglasa, novina, letaka, knjiga, razglednica, poštanskih markica, filmskih žurnala i plakata.

(Autonomija)