Skip to main content

Čanak: Naplata poreza ne sme biti selektivna

Vojvodina 14. феб 2017.
< 1 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da borba za bolju naplatu poreza u Srbiji ne sme biti selektivna, kao što je sada slučaj.

“Ako je najveći patriotizam i obaveza platiti porez, kao što kaže premijer, onda treba svi da imamo jednaku obavezu i jednako da budemo patriote”, naveo je Čanak us aopštenju za javnost.

Dodao je da je nepravedno da se poljoprivrednicima pleni imovina zbog značajno manjeg duga od onog koji su Poreska uprava i Vlada Srbije otpisali za doprinose i obavezno socijalno osiguranje Rudarsko-topiničarskog kombinata Bor i nekih drugih javnih ili na drugi način privilegovanih preduzeća.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je da građani imaju obavezu i rok da plate porez na imovinu, a crkva javno odbija da plati taj porez, dok se istovremeno samo u budžetu za 2017. i samo za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika izdvaja 260 miliona dinara iz budžeta.

“Ako poreski inspektori žele da sa punim pravom zatvaraju pekare i kioske u kojima neko slučajno ili namerno ne izda fiskalni račun, više ne bi smelo da se dogodi da se, na primer, nagomilaju i rešavaju reprogramom poreski dugovi FK Partizan. Takođe, mora se postaviti i pitanje realnosti naplate reprogramiranih poreskih dugova jer je taj klub, kao i neki drugi, praktično bankrotirao”, naveo je Čanak.

On je rekao da je nedopustivo i da se građanima “seče” struja i isključuje gas zbog duga od nekoliko hiljada dinara, dok se gomilaju dugovi pojedinih javnih preduzeća i fudbalskih klubova za utrošene energente.

(Autonomija)