Skip to main content

Čanak: Ligi pripada mesto predsednika Skupštine Vojvodine

Aktuelno 06. jun 2014.
2 min čitanja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će sutrašnje glasanje o promeni izbornog sistema u Vojvodini značiti i “apsolutnu

promenu odnosa u vladajućoj koaliciji” u pokrajini i poručio da njegovoj stranci treba da pripadne mesto predsednika Skupštine Vojvodine.

Čanak je za Radio televiziju Vojvodne rekao da očekuje rekonstrukciju pokrajinske vlasti, ne isključujući ni promenu premijera.

“Za Ligu nije tema ko će biti premijer ako radi svoj posao kako treba, a Pajtić to ne radi”, rekao je Čanak i dodao da LSV nema problem da Pajtić ostane na tom mestu, ali da on na taj način “ignoriše koalicione partnere”.

Čanak je rekao da očekuje “da se snaga LSV vrednuje i poštuje”, kao druge po jačini stranke u parlamentu, te da pod tim podrazumeva da je SVM pripalo mesto predsednika Skupštine Vojvodine iako imaju manje poslanika od LSV. Naveo je i da je LSV tražila to mesto, ali da ga nije dobila.

Čanak je kazao da ne zna s kim o ovom pitanju treba da razgovara u Demokratskoj stranci (DS), izrazivši sumnju u legitimitet izbora Bojana Pajtića za novog predsednika DS.

Dodao je da će dalje razgovore na tu temu, unutar aktuelne koalicije, započeti kada prođe sutrašnja sednica parlamenta.

Kritikovao je i koalicione partnere iz SVM, navodeći da je ta stranka “ekspozitura mađarske desničarske stranke Fides”. “SVM je dobila evropskog poslanika, dok je istovremeno na vlasti u Srbiji na nacionalnom, pokrajinskom i na lokalnom nivou. Šta će se desiti kad dođu u koliziju interesi Srbije i Mađarske u Evropskom parlamentu i za koga će glasati poslanici SVM, stranke koja je i u Vladi Srbije”, istakao je Čanak.

Na pitanje da li će uslediti i inicijativa za smenjivanje Vlade Vojvodine ili raspisivanje izbora, Čanak je kazao da “LSV nije zainteresovana da nešto ruši, već da nešto sagradi”.

Ocenio je i da LSV ne može biti u pokrajinskoj vladi čiji bi premijer bio Igor Mirović jer postoje prepreke iz prošlosti, zbog kojih nije želeo ni da bude u vladi Aleksandra Vučića, iako je mogao.

Dodao je da postoje ljudi u SNS sa kojima bi LSV mogla da sarađuje, kao što je bivši ministar poljoprivrede Goran Knežević.

(Autonomija/RTV)