Skip to main content

Bugarska promenila stav, šalje vojnu pomoć Ukrajini

Planeta 09. dec 2022.
< 1 min čitanja

Poslanici parlamenta Bugarske odobrili su danas slanje prvog paketa vojne pomoći te zemlje Ukrajini, posle višemesečnih političkih prepirki o tom pitanju.

Za slanje Ukrajini vojne pomoći čiji sadržaj nije objavljen, glasalo je 148 poslanika, protiv je bilo 46, a jedan uzdržan.

Bugarska je ranije pristala da popravlja ukrajinsku vojnu opremu u svojim fabrikama, ali je do danas odbijala da direktno šalje oružje Kijevu zbog protivljenja predsednika države Rumena Radeva i političkih partija naklonjenih Moskvi.

Uz Mađarsku, Bugarska je jedina članica Evropske unije koja je prvobitno odbila da šalje oružje Ukrajini, suočenoj sa ruskom invazijom od 24. februara.

Lista oružja koje će Bugarska poslati Ukrajini i dalje je poverljiva, a članovi vlade su uoči glasanja rekli novinarima da paket uključuje malokalibarsko oružje i municiju.

Bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov kazao je da je pomoć “u potpunosti usklađena sa prioritetima Ukrajine”, ali je dodao da Bugarska neće dostaviti Kijevu ni raketne sisteme S-300 ni borbene avione MiG-29.

Poslanici su danas takođe ratifikovali sporazum ministarstava odbrane Bugarske i Ukrajine o transferu naoružanja, opreme i municije, koji uključuje obuku do 60 lekara, pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

(Beta, Foto: Pixabay)