Skip to main content

Bugarska: Batinom protiv medija

Jugoslavija 08. jul 2013.
2 min čitanja

Protesti su izazvani namerom vladajuće koalicije na čijem čelu je socijalistička stranka BSP da na čelo bugarske tajne službe postavi Delijana Peevskog. On je na glasu kao osoba sa više nego sumnjivim vezama s podzemljem, ali i sa strukturama vlasti. Jer, baš uz pomoć kredita banke koja opslužuje i državnu blagajnu uspeo je da stvori medijski imperijum – koji naravno pozitivno izveštava o radu vlade.

Ali ima i drugih medija, a čak je i vlada odustala od namere da postavi Peevskog na čelo tajne službe DANS. No protesti nisu prestali, jer građani nisu zadovoljni radom vlade koja je i u parlamentu zavisna od glasova poslanika nacionalističke stranke Ataka.

I dok i predsednik bugarskog parlamenta Mihail Mikov optužuje te medije kako su „bez sumnje na strani demonstranata“, šefu ultranacionalista Volenu Siderovu to nije bilo dovoljno: „proslavio“ se tako da je s batinom provalio u jedan televizijski studio i zapretio kako će „njegovi komandosi“ zasuti stanicu „kamenjem i jajima“ sve dok njeni novinari ne počnu da izveštavaju „objektivno“ – odnosno, onako kako želi bugarska vlada.

„Samo štete sami sebi“

Georgi Lozanov, predsednik bugarskog ureda za medije CEM, smatra kako bugarski političari – a posebno socijalisti, još nisu razumeli kako političari ne mogu da imaju kontrolu nad medijima: „I još nešto nisu razumeli: da ih njihovi pokušaji sprečavanja izveštavanja o protestima samo još više dovode u neugodnu situaciju.“

I zaista, o medijskim slobodama u Bugarskoj se već povela rasprava i u Evropskom parlamentu, a organizacije Freedom House i Reporteri bez granica su Bugarsku postavili na 87. mesto – od ukupno 179 zemalja po slobodi izveštavanja i time je na samom dnu među drugim zemljama Evropske unije. I strane organizacije, poput nemačke Fondacije Konrad Adenauer, upozoravaju kako je mnogim medijima u Bugarskoj teško da ostanu nezavisne, jer su uveliko zavisne od državnog novca ili od sredstava o kojima odlučuju lokalni političari.

Publicista Rumen Leonidov smatra kako je u njegovoj domovini još uvek glavni problem uverenje koje potiče još iz komunističkog doba: kad vlada oseti da gubi tlo pod nogama, onda za to optužuje medije. I dodaje kako je mu je već dosta toga, da se o zbivanjima u Bugarskoj – pouzdano može informisati samo iz stranih medija.

(Aleksander Andreev/Anđelko Šubić, Deutsche Welle)