Skip to main content

Bugajski: Vrijeme je da SAD i EU pokažu koga podržavaju

Jugoslavija 19. nov 2022.
2 min čitanja

"Crna Gora će prevladati srpski nacionalizam i rusku subverziju"

Dragocjeno je da su se pojavili neki drugi ljudi koji vas ohrabruju i pokazuju da u Crnoj Gori ima intelektualne i slobodne javnosti koja je odgovorna i koja je patriotski okrenuta crnogorskim interesima – kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović novinarima u Podgorici, komentarišući građanske proteste pokreta „Ima nas“.

Na pitanje novinara da li će se pridružiti narednom protestu odgovorio je kako je „tu svakog trenutka“.

-U stalnoj sam komunikaciji sa predstavnicima partija koje u svemu tome učestvuju. Ja sam zaista samo mislio da je pametnije u tim prilikama dati mogućnost nekim drugim ljudima – rekao je on.

Proteste u Podgorci podržao je i američki analitičar i visoki saradnik Fondacije ,,Džejmstaun“ Januš Bugajski, koji je komentar napisao na Tviteru, u objavi gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Crna Gora će, kao model multietničnosti, mirnog razvoja, NATO solidarnosti i evropskih integracija, prevladati srpski nacionalizam i rusku subverziju. Vrijeme je da SAD i EU pokažu koga podržavaju – poručio je Bugajski.

Socijaldemokrate saopštile su juče da je protest organizovan u četvrtak veče pokazao, uprkos očekivanjima oponenata, „da nas je iz dana u dan sve više i da je ideja evropske, građanske Crne Gore nesalomiva pred bilo kojom silom“.

Istakli su da je skup bio veličanstven, uz podsjećanje da je prošao u pozitivnoj i mirnoj atmosferi.

-Uprkos činjenici da su pojedini, u strahu od građanske Crne Gore, u pomoć pozivali tužioce i najavljivali upad u Skupštinu, to se nije desilo. Svi učesnici skupa su se ponašali mirno, dostojanstveno, čime smo pokazali da nijesmo isti. Dok oni, polazeći od sebe, strahuju da smo došli da rušimo i lomimo, mi naše zlatne orlove dignemo visoko u nebo i pjevamo našoj jedinoj domovini Crnoj Gori – saopšteno je iz SD-a.

Poručili su da borba za ustavni poredak i građansku Crnu Goru tek predstoji.

-Svi moramo biti na nivou zadatka i ne smijemo odustati. Na izbore, gospodo, bez straha, pa ko šta ponese – zaključili su oni.

Prema procjeni organizatora, u četvrtak veče u Podgorici okupilo se oko 21.000 građanki i građana.

Zahtjevi su hitno povlačenje izmijenjenog Zakona o predsjedniku, formiranje Ustavnog suda, stabilizacija državnih institucija i raspisivanje vanrednih parlamentranih izbora.

Pajović: Istorijski momenat za preokret

Građanska aktivistkinja Svetlana Pajović-Musić napisala je juče na Tviteru da je „sinoć u Crnoj Gori izašao ekvivalent / 3.5 miliona na ulici jedne Francuske i Njemačke / 4.5 miliona jedne Britanije / 15 miliona jedne USA“.

-Istorijski momenat za preokret! Naprijed jače i stežemo obruč! Ima nas. Crnogorska Stega, zakon iz 1796-te živi svoju ovovremenu formu. Do pobjede – napisala je ona.

(Pobjeda, foto: N1)