Skip to main content

Buden: Putin korisna budala, za takve pravedno rešenje sudbina Čaušeskua

Info 01. dec 2022.
3 min čitanja

Filozof, esejista, teoretičar kulture Boris Buden ocenio je za N1 da za Zapad niko nije učinio toliko kao Vladimir Putin u posednjih osam, devet meseci. “On nije samo korisna budala, već i političar koji je toliko zla učinio vlastitom narodu, toliko ga ponizio u ovom trenutku, da mogu lako zamisliti kao pravedno rešenje sudbinu Čaušeskua za takve koji, koliko god bila opravdana kritika Zapada, nije bilo ni u bilo kojoj tački dovoljno kritike, da se pokrene taj rat, da se vlastiti narod troši kao topovsko meso”, rekao je Buden.

On je u emisiji Newsnight rekao da je rat u interesu Zapada, onih koji su moćni, a da je najmanje u interesu Rusije i da je to tragična situacija. „Nije prvi put u svetskoj istoriji da imamo besmislene ratove koji troše ljudske živote i nemaju političko rešenje“, kaže.

Na pitanje zbog čega je veliki kritičar EU i SAD, odnosno samog koncepta Zapada, on ističe da su i Zapad i ruski svet slična stvar, da je taj ruski svet potpuno neuspela i priglupa kontrakoncepcija.

„Zapad kada kažemo, ako čitate novine – CNN, Gardijan, BBC, svaka treća rečenica je Zapad ovo, Zapad ono…Ko je taj Zapad? Ima li on predsednika? Jesmo li ikada izašli na slobodne izbore da smo izabrali predstavnike u parlamentu. Imamo li ministra odbrane? Ništa tu ne postoji. To je prazan pojam koji je funkcionalan jer svako može učitavati u taj prazan označitelj“, rekao je Buden.

On je ocenio da je u pitanju neofeudalni koncept hijerarhije moći i vazala.

Upitan zbog čega je strašno reći – Zapad je truo i treba ga kritikovati, zašto je to jeres, Buden odgovara da bi bilo dobro kada bi Zapad bio truo, ali nije. „On se pretvara u dobro naoružani moćni veliki prostor, Zapad je forma u kojoj nam se pred očima raspada bivši poredak međunarodni država 300 godina star. Ona pravila ponašnja koja su bila u UN, celi normativni kompleks u kom smo zamišljali suverene države kao ravnopravne, raspada nam se pred očima i stvaraju se novi odnosi moći“, kaže.

Kako dodaje, gospodar je tu sam uzeo moć, a postavlja i pitanje kako smo došli do toga i zašto je propušten trenutak kad je propao SSSR i kada smo mislili da smo na završetku hladnog rata, da se otvara bolji svet demokratije.

U Srbiji ništa novo

Buden, koji je u Beogradu kako bi držao predavanja na jednom od naših fakulteta „Uvod u prevođenje: teorija, društvo, rat“, komentarišući vesti iz Srbije, koje je imao prilike da čuje u programu N1 kaže da mu tih „pola sata Srbije“ nažalost nisu ništa novo.

Kaže da je jednostavna poruka. „I mesec dana da ostanem takođe bih verovatno došao do istog zaključka – ništa novo. Ocenjuje da se decenijama jedno društvo svog nacionalizma ne može osloboditi i misli da će se kroz njega izvući na bolju stranu istorije, a nema nikog od političke elite da kaže da to više nije put, da vodi u stranputicu iz koje nema povratka“.

Povodom svoje ranije izjave „Ne volim Hrvatsku“, objašnjava da je to rekao tokom kampanje protiv zagađenja životne sredine za vreme koje su postavljani bilbordi sa natpisom „Volim Hrvatsku“.

To da iz ljubavi neću prljati Hrvatsku, kako ocenjuje je najmračnije posredovanje preko ljubavi, uz stav da je najviša vrednost voleti domovinu.

Podseća na sve što su upropastili upravo „domoljubi“ koji od silne ljubavi nisu uspeli za tu domovinu nikakvog dobra napraviti.

„To je kao kad imate nasilne muževe koji tuku ženu, ne rade ništa, piju, o kada ona kaže da će ga napustiti, on joj govori – ja te volim, ne mogu bez tebe“, kaže Buden.

On ističe da nas takvi domoljubi ucenjuju ljubavlju prema domovini na ovim prostorima.

„I zato nema natecanja sa njima – ne volim domovinu, ne volim Hrvatsku, volim svoju kćer, volim čist vazduh, a ne Hrvatsku, a ni Srbiju usput“, rekao je filozof.

Narod je pametniji, nijedna država više nije suverena

„Mislim da je narod pametniji nego što izgleda na prvi pogled. Nema puno izbora u političkoj konstrukciji ta priča koja se ponavlja 30, 40 godina se obećava boljitak kroz koncept suverene nacionalne države na ovim prostorima. Suverena nacionalna država potrošila je svoje istorijske mogućnosti, nijedna država ekonomski više nije suverena, ni politički“, kaže Buden.

On je naglasio da ne zna da li je tužno ili smešno o našim malim državicama da govorimo o suverenosti.

Za Hrvatsku kaže da je „mala vazalna zemljica unutar EU“ koja služi onima koji su moćniji. „I to sitno vazalstvo nije u biti više drama, mali broj naivnih ili glupih veruje u suverenost Hrvatske“, dodaje.

On pravi paralelu i sa „srpskim svetom“ koji se u Srbiji u poslednje vreme spominje i kaže da tako – „skočite od male nemoćne siromašne državice i odmah – evo ga čitav svet“.

Milorad Pupovac – političar koji se izdvaja

Na pitanje da li postoji neki od političara sa ovih prostora koji mu je simpatičan i zanimljiv, kaže da je imao prilike da sluša predavanje Milorada Pupovca, te da je bio fasciniran činjenicom da je nakon silnih godina u politici on uspeo da artikuliše superiorni teorijski koncept u predavanju.

„Bilo mi je drago videti da moj kolega nije upropašten svojim političkim angažmanom. Cenim Milorada Pupovca kao političara, to bih hteo reći zato što ga pljuju sa svih strana“, kaže.

(N1, Foto: N1)