Skip to main content

Britanski general: Danas se završava evakuacija civila iz Avganistana

Građani 28. авг 2021.
2 min čitanja

Operacija civilne evakuacije iz Avganistana biće danas okončana, izjavio je načelnik britanskih oružanih snaga, general Nik Karter (Nick Carter).

„Približavamo se kraju evakuacije, koja će biti okončana tokom dana, a u preostalom avionu će biti naše snage“, rekao je Karter za britanske medije.

Prema njegovim rečima, ostao je mali broj vozila koji još prevozi civile do aerodroma u Kabula.

Karter je rekao da je operacija evakuacije protekla najbolje moguće s obzirom na okolnosti i dodao da je žalosno što neće moći svi da budu evakuisani.

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je od 13. avgusta evakuisano 14.500 ljudi od kojih oko 8.000 Avganistanaca koji su radili za Veliku Britaniju.

Nekoliko zemalja saopštilo je ranije da je prekinuta operacija evakuisanja iz Avganistana.

Avganistanka se tokom evakuacije porodila

Avganistanka Soman Nuri (26) rodila je zdravu devojčicu tokom evakuacije iz Avganistana na letu aviokompanije „Turkish Airlines“.

Iz turskog nacionalnog avioprevoznika u subotu je saopšteno da se Soman Nuri porodila nakon pauze u Dubaiju, na nadmorskoj visini od 10.000 metara u kuvajtskom vazdušnom prostoru.

Kabinsko osoblje koje je pomoglo pri porođaju tokom leta devojčicu je nazvalo Hava. Ovim letom evakuisani su Avganistanci koji su radili za Veliku Britaniju.

Nakon što je trudna putnica rekla kabinskom osoblju za porođajne bolove, posada je pokušala da nađe lekara u avionu, ali pošto nijedan nije bio na raspolaganju „kabinsko osoblje pomoglo je pri porođaju u skladu sa svojom obukom“.

Nakon što je iz predostrožnosti sleteo u Kuvajt, avion je s bebom i njenom porodicom nastavio putovanje prema Birmingemu u Engleskoj.

Američka vojska počela povlačenje s aerodroma u Kabulu

Američka vojska počela je povlačenje sa aerodroma u Kabulu, saopšteno je iz Pentagona.

Američki predsednik Džozef Bajden poslao je više hiljada vojnika na aerodrom, nakon što su talibani krenuli u ofanzivu početkom meseca, kako bi pomogli u evakuaciji američkih državljana, ugroženih Avganistanaca i drugih stranaca.

Portparol Pentagona potvrdio je da je povlačenje vojske počelo. Nešto ranije je neimenovani zvaničnik rekao da je na aerodromu ostalo manje od 4.000 vojnika.

Zvaničnici nisu želeli da kažu koliko je američkih vojnika na aerodromu.

(Beta, AFP, Anadolija, Srna)