Skip to main content

Bravo podržao građane koji protestuju protiv Rio Tinta i pozvao na skup pred Ustavnim sudom

Građani 08. јул 2024.
< 1 min čitanja

"Tražimo da se odustane od svakog daljeg krivičnog i prekršajnog gonjenja te da policija i tužilaštvo povuku prijave protiv aktivista"

Građanski pokret Bravo podržao je građane i građanke Gornjih Nedeljica, Loznice i doline Jadra koji se bore za zaštitu ovog dela Srbije i protiv izgradnje rudnika u njihovoj zajednici i osudio jučerašnje hapšenje aktivista.

“Tražimo da se odustane od svakog daljeg krivičnog i prekršajnog gonjenja te da policija i tužilaštvo povuku prijave protiv aktivista koji su u nedelju samo ostvarivali svoje pravo na protest”, navedeno je u saopštenju tog pokreta.

Takođe, pozvali su građane da “pruže aktivnu podršku ovoj pravednoj borbi” i da se u četvrtak, 11. jula u 8 časova okupe ispred Ustavnog suda u Beogradu.

“Ispred suda ćemo se zajedno boriti da na snazi ostane odluka Vlade Srbije kojom se poništava prostorni plan kojim se omogućuje izgradnja rudnika Rio Tinta”, dodaje se.

GP Bravo ocenjuje i da braneći dolinu Jadara, građani udruženi ustaju protiv svih projekata kojima se ”oduzima pravo na život i pravo na zdravu životne sredine”.

(Autonomija)