Skip to main content

BRANKO RUŽIĆ: Ne damo da APV ima prerogative države

Autonomija 08. окт 2009.
3 min čitanja

ruzic.jpg– Mi smo uvek bili za autonomiju Vojvodine, da nas neko ne bi pogrešno razumeo, ali ne možemo dozvoliti da Vojvodina dobije neke prerogative državnosti – izjavio je potpredsednik socijalista i šef poslaničkog kluba SPS–JS-a u Skupštini Srbije Branko Ružić, koji u razgovoru za naš list objašnjava poslednja dešavanja vezana za zakon o prenosu nadležnosti Pokrajini i statut Vojvodine.
Očekujete li da će se skoro u Skupštini naći predlog zakona o nadležnostima Vojvodine i da li je postignuta saglasnost, s čime ste sigurno upoznati, s obzirom na to da je ministar Žarko Obradović, koji je član Vladine radne grupe o ovom tekstu, iz SPS-a?
– Pre svega, zakon o prenosu nadležnosti jeste akt koji otelotvoruje statut i treba da bude donet u ovom najvišem predstavničkom domu, u Narodnoj skupštini Srbije. Grupa, sastavljena od predstavnika DS-a, G17 plus i SPS-a, baš što se tiče naše koalicije, završila je svoj posao. Kada to kažem, resori u Vladi Srbije koje drže predstavnici SPS–PUPS-a i JS-a, dakle prosveta, energetika i infrastruktura, dostavili su u komunikaciji s pokrajinskim sekretarima rezerve, i one detalje koji ukazuju na potrebu da se neke stvari možda promene.
Nije li se ta priča otegla preko svake mere?
– Nesporno da je ovaj proces potrajao, ali to ne znači da sama finalizacija neće biti kvalitetna. Očekujemo da taj predlog zakona ugleda svetlost dana, no prethodno mora da bude iniciran u Vladi Srbije, a mi ćemo ovde u Skupštini kvalifikovano o zakonskom tekstu moći da govorimo tek kada ga Vlada bude usvojila i prosledila parlamentu. Za SPS je prihvatljivo sve što je u okviru najvišeg pravnog akta naše države, dakle Ustava Srbije, i kada je u pitanju statut Vojvodine, kao i zakon koji mu daje život. I bićemo, naravno, za taj zakon u slučaju da se ispoštuje ono što je prirodno u svakoj demokratskoj državi, a to je najviši pravni akt.
Da li ovo nagoveštava stav SPS-a sličan kao i kada je u pitanju bio medijski zakon?
– Kada je u pitanju SPS, naša principijelna politika nikada nije selektiva i parcijalna. Ovde nije stvar u tome da li će neko slediti politiku neke partije, ovde je situacija da moramo da poštujemo najviši pravni akt naše države, ni manje ni više.
Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović je nedavno iznela tvrdnju da finalizaciju teksta zakona o prenosu nadležnosti Pokrajini koče „neka ministarstva“. Da li znate ko to u Vladi koči?
– Ja zaista nisam upoznat s tim da li neko koči, a ono što je sigurno jeste da su resori koji su praktično pod ingerencijom predstavnika SPS–PUPS–JS-a još pre dva meseca dostavili mišljenja, nakon konsultacija s odgovarajućim sekretarijatima u Pokrajini. I u tom smislu nema nikakvih problema. Dakle, ne bih rekao da neko koči, već da je potrebno vreme. Ipak, očekujem da se taj proces polako finalizira i da nacrt zakona bude usklađen s Ustavom, kao što i statut mora da s njim korespondira.
Jesu li ministarstva koje drži vaša stranka i koalicija dobili odgovore nadležnih pokrajinskih sekretarijata?
– Naravno, to je urađeno još pre tri meseca.
I da li su u pokrajinskoj administraciji izašli u susret zahtevima za pojedinim korekcijama?
– Smatram da organizacija vlasti ne predviđa da oni mogu izražavati zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, ili izlaziti nečemu u susret. Njihova obaveza je da poštuju Ustav države u kojoj funkcionišu kao vlast. To je jedino moguće u realizaciji ovog projekta. I mislim da će tako na kraju biti i u samom sadržaju tog teksta.
Da li se sa stavom SPS-a slaže i vaš strateški partner DS?
– Predsednik Boris Tadić je u više navrata rekao da se mora poštovati Ustav Srbije. To je učinio s pozicije predsednika Republike, ali i kao predsednik DS-a. Tako da smatram da ne samo predsednik Tadić i DS, nego i G17 plus i sve ostale stranke koje priznaju ovu državu i priznaju Ustav Srbije, baštine vrednost najvišeg pravnog akta. Valjda je to nešto što je sasvim prirodno.
(Dnevnik)