Skip to main content

Branko Lukovac: Presedan u diplomatskoj praksi, nepromišljen korak i politički revanšizam

Jugoslavija 15. feb 2021.
2 min čitanja

Smjena ambasadora bez ukaza predsjednika države presedan je u diplomatskoj praksi, smatra nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac. Za Antenu M kaže da je riječ o grubom kršenju prava i političkom revanšizmu.

Lukovca smo pozvali za komentar odmah nakon što je Antena M objavila da Ministarstvo vanjskih poslova, bez ukaza predsjednika, mijenja ambasadora pri Svetoj Stolici Miodraga Vlahovića.

Prema novim saznanjima Antene M, Ministarstvo je danas zvanično obavijestilo svih sedam “opozvanih” ambasadora da im prestaje mandat.

“To je apsolutno neubičajeno, jer se polazi od toga da opoziv ambasadora vrši predsjednik države, naravno na prijedlog Vlade, odnosno Ministarstva. Ovo je nešto što potpuno ignoriše, odnosno nešto što je u sukobu sa postupkom i naimenovanja i opoziva ambasadora. Ako bi se radilo o saglasnosti sve tri instance, MVP-a, Vlade i predsjednika države onda bi to moglo tako da se uradi. Ovdje, međutim, očigledno nema saglasnosti sa predsjednikom, a MVP odnosno Vlada koriste svoj položaj da oni daju naloge i instrukcije za rad, služe se nasiljem kada je u pitanju postupak naimenovanja i opoziva ambasadora”, kaže Lukovac.

U dosadašnjoj praksi nije bilo ovakvih poteza, akcentuje on.

“U praksi organa nezavisne Crne Gore ovoga nije bilo niti je bilo takvih slučajeva u ranijoj zajedničkoj državi. Bilo da je državna zajednica ili SFRJ, to se moralo uvijek činiti u saglasnosti svih onih kojih imaju svoje mjesto u toj zajedničkoj državi”, kaže Lukovac.

Na naše pitanje možemo li onda ovakav potez nazvati presedanom u diplomatskoj praksi, Lukovac nema dilemu:

“Apsolutno! Barem kada je u pitanju Crna Gora i ranije zajedničke države”.

Lukovac ocjenjuje da će, u slučaju ambasadora Vlahovića, ovaj potez “Sveta Stolica veoma loše da primi”.

“To će biti veoma loša indikacija, loš korak za Svetu Stolicu, kod koje je naočigled čitave crnogorske javnosti ambasador Vlahović imao izuzetno zapaženo angažovanje i uspio da postigne visok nivo razumijevanja i odnosa Svete Stolice i Crne Gore. To će bez sumnje biti veoma loše primljeno od strane Svete Stolice. Mislim da je to još jedan veoma nepromišljen korak, koji prije odražava nezrelost ii neupućenost u međunarodna pravila ljudi koji to čine, nego nešto što je u interesu Crne Gore, njene afirmacije i dobrih odnosa sa partnerima u inostranstvu”, smatra Lukovac.

Loša poruka se, dodaje, šalje i o kohabitaciji.

“To je protivpravno i Crna Gora se sada sa ovom vlašću ne može hvaliti da je država vladavine prava. To je jedan od veoma važnih kriterijuma za naše napredovanje prema EU i to će svakako imati posljedica na dijalog koji će se voditi, jer je ovo grubo kršenje prava”, kaže Lukovac.

Da li je onda ovdje riječ o klasičnom političkom revanšizmu, pitali smo Branka Lukovca.

“Apsolutno, sasvim sigurno”, zaključio je.

(Antena M)