Skip to main content

Branka Katić: Srbija protiv nasilja je pre svega artikulacija kolektivne tuge

Kultura 19. maj 2023.
< 1 min čitanja

"Glas zdravog razuma"

U anketi o aktuelnoj situaciji u zemlji, tragedijama koje su zadesile Srbiju, opravdanosti protesta Srbija protiv nasilja, kao i reakcijama vlasti pitali smo umetnice i umetnike, kulturne radnice i radnike.

Naša proslavljena glumica Branka Katić, koja se pored svoje osnovne profesije angažovala i u humanitarnom radu kada je 2021. godine postala zastupnica za prava izbeglica pri Agenciji Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), uoči protesta „Srbija protiv nasilja“ kaže da ga ona najviše vidi kao artikulaciju kolektivne tuge.

„Srbija protiv nasilja je pre svega artikulacija kolektivne tuge, gde građani izražavaju iskreno saosećanje i solidarnost sa porodicama nedužnih žrtava u nezapamćenim tragedijama koje su se nedavno dogodile u našem gradu. Protest je i vapaj za zaustavljanje nasilja i njegove promocije u medijima i javnom prostoru. Protest je dostojanstven, on je glas zdravog razuma. Važno je da svi osetimo da nismo sami i da vrednosti na kojima bi svako društvo trebalo da se zasniva, poput morala, poštenja i pravičnosti nisu zaboravljene“ poručila je Branka Katić.

(Danas)