Skip to main content

Bosna i Hercegovina: Zabranjena praksa ‘dvije škole pod jednim krovom’ se nastavlja

Jugoslavija 05. сеп 2022.
< 1 min čitanja

Jedan ulaz, ali dvije škole.  U učionicama s desne strane nastava je na hrvatskom jeziku i programu, a s lijeve po nastavnom planu Federacije na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku.

“Ovdje su učionice podijeljene, ravnopravno su podijeljene”, kazala je Asima Agić, direktorica Osnovne škole “Berta Kučera”.

Prema njenim riječima, jedan dio učionica pripada OŠ “Berta Kučera”, a drugi dio učionica pripada OŠ “13. rujan”.

“S obzirom da mi imamo više odjeljenja, jer se nastava odvija u dvije smjene, mi koristimo jednu učionicu od naših kolega”, navela je Asima Agić.

Vesna Pastuhović Martinović iz OŠ “13. rujan” kazala je da tu školu mogu pohađati svi koji su spremni da uče na hrvatskom jeziku i programu.

U sedam gradova Srednjobosanskog kantona nastava će se odvijati po principu koji je Ustavni sud Federacije BiH zabranio prije godinu.

Naime, u sedam gradova tog kantona nastava će se odvijati po principu “dvije škole pod jednim krovom”, iako je Ustavni sud entiteta Federacija Bosne i Hercegovine tu praksu zabranio prije godinu.

Omladinski aktivista Samir Beharić iz Jajca rekao je da se ove odluke ne sprovode, jer je onima koji su na vlasti cilj da održe “svoje nacionalističko tkivo” među mladim naraštajima, od kojih žele da naprave buduće nacionalističke glasače.

Prema podacima OSCE-a, slična diskriminacija je prisutna u 56 škola u 28 mjesta u Federaciji BiH.

(Al Jazeera Balkans, foto: Pixabay)