Skip to main content

Borrell: Prijedlozi EU Srbiji i Kosovu donose velike koristi

Jugoslavija 24. jan 2023.
< 1 min čitanja

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da bi proces normalizacije odnosa na osnovu prijedloga Evropske unije donio koristi i Srbiji i Kosovu.

Borrell je novinarima u Briselu rekao da je to “jedini način da se prekine začarani krug krize na terenu i da se smanji rizik od dalje eskalacije”.

Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost (dvije strane) za konstruktivan angažman kako bi se došlo do napretka na osnovu prijedloga (EU)”, rekao je Borrell.

Nakon niza napetosti između Srbije i Kosova srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedjeljak navečer da je plan za Kosovo koji su Washington i Brisel stavili pred Beograd postao de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Evropsku uniju, upozoravajući na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

Kosovo je 17. februara 2008. na vanrednoj svečanoj sjednici Parlamenta proglasilo nezavisnost od Srbije. Vlada Srbije još je iste večeri donijela odluku o poništenju te deklaracije kao “protivpravnog čina privremenih institucija u Prištini”. Od tada traju tenzije dvije strane, često dolazeći do ivice sukoba.

Prema novom dokumentu Evropske unije podržan i od SAD-a, Srbija i Kosovo trebaju što prije normalizirati odnose. Premda se direktno ne spominje priznanje između dvije strane, u dokumentu se predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

(Al Jazeera, Foto: EP)