Skip to main content

Borka Rudić: Dodik i političari u BiH nekažnjeno napadaju novinarke i analitičarke

Jugoslavija 10. dec 2022.
2 min čitanja

Generalna sekretarka udruženja BH novinari Borka Rudić optužila je danas predsednika manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodika da nekažnjeno napada novinarke i političke analitičarke.

“Dodik do sada ima 18 nekažnjenih napada na novinarke i analitičarke”, kazala je Borka Rudić na panel diskusiji “Kako prepoznati laž?” u okviru manifestacije “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci.

Ona je navela da 70 odsto napada na novinarke dolazi od političara, ministara i drugih javnih zvaničnika.

Ilustrovala je to primerom kada je Dodik u maju prošle godine izneo “sramotnu optužbu” da je Tanja Topić, političarka analitičarka iz Banjaluke, “dokazani agent nemačkog BND-a, kojeg plaćaju preko njene nevladine organizacije”.

Tanja Topić je naučna saradnica i direktorica kancelarije nemačke Fondacije “Fridrih Ebert” u Banjaluci. Ona je ranije bila novinarka.

Borka Rudić je navela da Dodik ne samo da nije odgovarao zbog takvog “targetiranja”, već je prvostepena presuda doneta u njegovu korist, nakon što ga je Tanja Topić tužila za klevetu.

Najavila je da će BH novinari pomoći Tanji Topić u žalbenom postupku i ocenila da i ovaj slučaj svedoči o tome da postoji politički pritisak na pravosuđe.

Na manifestaciji “Dani Srđana Aleksića” večeras će biti uručene i regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić” novinarki iz Srbije Tamari Skrozzi, novinaru iz Hrvatske Viktoru Ivančiću i beogradskom istraživačkom portalu KRIK.

Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić“ Tamara Skrozza dobila je u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal KRIK u kategoriji “Za medije”.

Tu prvu regionalnu novinarsku nagradu raspisali su Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Srđan Aleksić bio je mladić iz Trebinja kojeg su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili u centru tog grada u januaru 1993. godine, jer je spasio život svome prijatelju, Bošnjaku Alenu Glavoviću, kojeg su nameravali da ubiju.

Tokom dvodnevne manifestacije Edinu Ramuliću, aktivisti za ljudska prava iz Prijedora, uručena je mirovna nagrada “Goran Bubalo”.

Goran Bubalo (1972-2020) bio je mirovni aktivista i direktor Mreže za izgranju mira u Bosni i Hercegovini.

(Autonomija)