Skip to main content

Borislav Novaković pitao Vučevića kada će uhapsiti samog sebe

Info 02. сеп 2022.
2 min čitanja

"Oročavanje mandata buduće Vlade Srbije na dve godine znači novu koaliciju ili nove izbore"

Poslanik i predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković izjavio je da bi funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pored potpredsedničkog mesta u Vladi Srbije, pošto je pravnik, mogao da bude i ministar pravde ili unutrašnjih poslova.

„To znači da bi bio u kontaktu s predmetima i postupcima koji se tiču kriminalnih aktivnosti lokalne vlasti Novog Sada u vreme njegovog gradonačelnikovanja. Dakle, trebalo bi da samog sebe procesuira. Mogao bih pomalo cinično, ali ne bez pravnog osnova, da mu postavim pitanje: ‘Miloše, kada ćeš uhapsiti Vučevića?’ „, rekao je Novaković za nedeljnik „Vreme“.

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke Novi Sad je ocenio da oročavanje mandata buduće Vlade Srbije na dve godine „znači novu koaliciju ili nove izbore“.

„Sa Anom Brnabić do 2024. godine i Vučevićem posle toga, Srbija je, sportski rečeno, dobila ‘dvojac sa kormilarom’. Ana Brnabić i Vučević su tu da veslaju, a kormilar Vučić će odrediti broj zaveslaja, maršrutu, pravac, deonice i odredište“, rekao je Novaković.

Novaković je ocenio da, kao posledica rata u Ukrajini, Srbiju očekuju dve traumatične inflacije, nestašica i sveopšta nestabilnost.

„Zato je Vučićeva ideja da 2024. godine proširi koaliciju sa ‘odgovornim’ strankama koje su u centru, malo levo i malo desno“, rekao je Novaković.

„Tim potezom će u najtežim okolnostima pokušati da uvuče deo opozicije u vlast. Namera mu, naravno, nije da podeli vlast, nego odgovornost i da tako dodatno izblamira opoziciju u okolnostima koje čine nemogućom uspešnost vlasti“, smatra Novaković.

Novaković je naveo da ne veruje u Vučićevo povlačenje sa čela SNS-a jer „on može formalno da se povuče s mesta predsednika partije, ali suštinski Vučić je kao duh Hamletovog oca i još dugo će lebdeti nad strankom i opredeljivati sve ključne odluke“.

Novaković je ocenio da Vučićevo odugovlačenje od aprilskih izbora da do nedavno imenuje mandatara buduće vlade, imalo unutarstranačku, unutrašnjepolitičku i spoljnopolitičku logiku i poruku.

On je naveo da „bitku“ unutar stranke dobija onaj ko pokaže više snishodljivosti, poltronskog ponašanja i želje za potčinjavanjem, a da ispada iz igre onaj ko „izgubi živce ili loše sameri svoje mogućnosti i ambicije“ – kao Nebojša Stefanović.

„Na unutrašnjepolitičkom planu Vučić mrcvarenjem i besomučnim rastezanjem političkog procesa dovodi koalicione partnere u potpuno inferiornu poziciju. Tako oni u pregovorima prihvataju ono što im Vučić ‘pokloni’, a ne ono što bi oni hteli“, rekao je Novaković.

Novaković je dodao da Vučić na spoljnopolitičkom planu učvršćuje „strani faktor“ u uverenju da je „vučićocentričan“ sistem neokrnjen i da svako rešenje podrazumeva isključivo njegovu arbitražu, što njima veoma pojednostavljuje komunikaciju.

„Tako su svi na svoj način zadovoljni i zadovoljeni, a mi kao društvo tonemo u propast“, zaključio je Novaković.

(Beta, foto: N1)