Skip to main content

Boris Džonson podneo ostavku

Planeta 07. jul 2022.
2 min čitanja

Ostaje premijer do izbora novog lidera stranke

Britanski premijer Boris Džonson podneo je ostavku danas, navodeći da je to bila “jasna volja” njegove Konzervativne stranke.

Džonson je podneo ostavku na mesto predsednika Konzervativne stranke, ali namerava da ostane na čelu vlade dok ne bude okončan proces izbora novog lidera konzervativaca koji će automatski postati i britanski premijer.

U kratkom obraćanju javnosti ispred sedišta vlade u Londonu, Džonson je rekao da je “izuzetno ponosan na dostignuća” njegove vlade, od Bregzita do vođenja zemlje kroz pandemiju korona virusa, kao i Zapada u suprotstavljanju ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ostavka predstavlja ponižavajući poraz 58-godišnjeg Džonsona, koji je tokom trogodišnjeg premijerskog mandata uspeo u nameri da izvede zemlju iz EU i koji je zaslužan za jednu od najuspešnijih kampanja masovne vakcinacije u borbi protiv korona virusa, navodi Asošiejted pres.

Džonson je danima odbijao pozive svojih saradnika da se povuče posle više skandala, ali se na to ipak odlučio nakon što je ostavku podnelo oko 50 članova njegove vlade, uključujući ministre, državne sekretare, i zvaničnike nižeg nivoa.

Poslednji poziv Džonsonu da se povuče jutros je uputio ministar finansija Nadim Zahavi, svega 36 sati pošto ga je premijer postavio na tu funkciju.

Ostavku je jutros podnela i ministarka prosvete Mišel Donelan (Michelle), koju je Džonson takođe imenovao u utorak, kao i Zahavija.

Da je Džonsonov odlazak sa čela vlade blizu postalo je jasno u utorak, kada su dva važna člana njegovog kabineta, ministar finansija Riši Sunak (Rishi) i ministar zdravlja Sadžid Džavid (Sajid Javid), podneli ostavke u razmaku od nekoliko minuta.

Džonson je dugo odbijao zahteve da se povuče, čak i posle ostavki više desetina vladinih zvaničnika, do kojih je došlo pošto je Dauning strit uzdrman novim skandalom.

Premijer je dugo bio na udaru otkako se saznalo da je 2020. prisustvovao ilegalnim žurkama za vreme karantina, uvedenog radi suzbijanja pandemije korona virusa.

Džonson je opstajao na vlasti uprkos navodima da je bio previše blizak sa donatorima njegove Konzervativne stranke, da je štitio saradnike od optužbi za maltretiranja i korupciju, i da je namerno obmanuo parlament po pitanju ilegalnih žurki za vreme karantina, navodi AP.

Međutim, kap koja ja prelila čašu bilo je nedavno otkriće da je Džonson znao za optužbe protiv konzervativnog poslanika Krisa Pinčera (Chris Pincher), pre nego što ga je unapredio.

Pinčer je prošle nedelje podneo ostavku na mesto zamenika partijskog “biča” u parlamentu, posle optužbi da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca u jednom klubu. Na to se nadovezalo objavljivanje brojnih optužbi protiv Pinčera iz prošlosti.

Lider vodeće opozicione Laburističke partije Kir Starmer pozdravio je Džonsonovo povlačenje kao “dobru vest”, rekavši da je “trebalo davno da ode”.

Premijerka Škotske Nikola Stardžon (Nicola Sturgeon) ukazala je na “široko rasprostranjeno osećanje olakšanja zbog okončanja višemesečnog haosa”.

Ona je, međutim, postavila pitanje održivosti Džonsonovog ostanka na čelu vlade do jeseni i dodala da je uvek bio “nesposoban da bude premijer“, prenosi BBC.

(Beta, foto: Beta/AP)