Skip to main content

Borel i Paten pozvali na odlučniju akciju protiv seksualnog nasilja kao ratne taktike

Planeta 19. јун 2023.
2 min čitanja

"Odlučni da zaštitite žrtve seksualnog nasilja u sukobu, da okončaju nekažnjivost počinilaca i da garantuju pristup pravdi, reparacijama i obeštećenju za preživele"

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozep Borel i specijalna predstavnica UN za seksualno nasilje u sukobima, Pramila Paten tražili su danas odlučniju akciju za sprečavanje i eliminaciju seksualnog nasilja i unapređenje rodne ravnopravnosti.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), objavljenom na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja, piše da Borel i Paten uznemireni rastućom upotrebom seksualnog nasilja kao taktike rata, terora i političke represije i pretnji kolektivnoj bezbednosti.

„Pozivamo na bezbedne digitalne platforme u skladu s međunarodnim pravom da bi oni koji su preživeli seksualno nasilje u sukobima i oni koji ih podržavaju, mogli da koriste ove platforme za borbu protiv nekažnjivosti i da zahtevaju veću odgovornost“, piše u saopštenju.

Borel i Paten dodaju da su odlučni da zaštitite žrtve seksualnog nasilja u sukobu, da okončaju nekažnjivost počinilaca i da garantuju pristup pravdi, reparacijama i obeštećenju za preživele.

Međunarodna zajednica, kažu oni, mora se zajedno boriti protiv sve veće pretnje koju predstavlja digitalna tehnologija i premostiti digitalnu rodnu nejednakost.

Sprečavanjem digitalne rodne nejednakosti možemo stvoriti svet u kojem žene i deca mogu da žive bez straha i nasilja„, kažu Borel i Paten.

„Rizik da se postane meta seksualnog nasilja danas je povećan činjenicom da se ovi zločini mogu olakšati i promovisati na internetu, koristeći digitalne kanale“, a istovremeno digitalne platforme mogu imati važnu ulogu i biti moćno sredstvo za unapređenje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka, doprinoseći izgradnji njihove otpornosti u vremenima krize, potučili su oni.

Te platforme mogu pomoći i u prevenciji seksualnog i rodno zasnovanog nasilja kroz rano upozoravanje i povezivanje preživelih upućivanjem na usluge pomoći i olakšavanje prijavljivanja nasilja.

Međutim, danas se takve platforme često zloupotrebljavaju za širenje mržnje i izazivanje rodno zasnovanog nasilja i diskriminacije, a rodno zasnovan govor mržnje se sve više koristi za ućutkivanje branitelja ljudskih prava i političkih aktivista, piše u saopštenju.

U oblastima pogođenim sukobima, digitalne platforme se koriste za trgovinu ženama i devojkama u svrhu seksualne eksploatacije, a trgovci belim robljem koriste internet kao sredstvo za vrbovanje žena i dece i za oglašavanje takvih usluga, naveli su Borel i Paten.

Oni su upozorili da su neadekvatni mehanizmi zaštite za prevenciju i borbu protiv podsticanja seksualnog nasilja na internetu, a da je njihova primena u kontekstu sukoba slaba ili nepostojeća.

(Beta, ilustracija: Beta/AP)