Skip to main content

Borba za mesne zajednice – izbori 2021

Lokalne samouprave 16. apr 2021.
2 min čitanja

U Novom Sadu je pokrenuta Inicijativa za mesne zajednice kao mesto povezivanja i udruživanja nezavisnih građana koji su odlučili da se kandiduju na predstojećim izborima za svoje mesne zajednice, ali i svih građanskih inicijativa i predloga građana o tome kako je moguće uticati na rad ovih institucija mesne samouprave i osnovnih organizacija građana u našim lokalnim zajednicama, saopštila je novosnovana građanska organizacija.

Članovi ove Inicijative, među kojima su neki građani koji su odlučili da se kandiduju na ovim izborima, pozivaju sugrađane i medije da im se pridruže u subotu, 17. aprila od 11h na Novom naselju (ispred Univerexporta i robne kuće) na prvu akciju razgovora sa građanima o predstojećim izborima za mesne zajednice u ovom delu grada: MZ „Bistrica“ i MZ „Gavrilo Princip“.

Poručuju da će građane tom prilikom informisati o tome koliko članova se bira u Savet svake mesne zajednice, koliko je potpisa potrebno prikupiti da bi se kandidovali na ovim građanskim izborima, kao i sve što je potrebno ne samo za učešće na izborima, već i za druge oblike učešća u radu mesne zajednice, o njenim nadležnostima ali i o pravima građana da pokrenu inicijative i aktivnosti u svojim mesnim zajdnicama.

Takođe, pokrenuli su i jedinstveno online mesto – www.mesnezajednice.rs – kako bi “informisali naše sugrađanke i sugrađane, stanovnike Novog Sada, o mesnim zajednicama kao važnim institucijama mesne samouprave u našim lokalnim zajednicama, kao i da bismo ih ohrabrili da se kandiduju za članove Saveta mesnih zajednica i biraju svoje komšije na građanskim izborima koji će biti održani na leto 2021. godine“.

Iz Inicijative navode i da su sve objavljene i dostupne informacije o radu mesnih zajednica prikupili putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, dok su neki od kandidata koji su se odlučili da izađu na ove izbore i sami posetom svojim mesnim zajednicama došli do ovih dokumenata.

„Te informacije do sada nisu bile dostupne javnosti, a nemali broj puta referenti mesnih zajednica nisu mogli da ih daju bez odobrenja aktuelnih Saveta iako su u pitanju javni dokumenti koji moraju biti dostupni svakome ko je zainteresovan za njihov rad, nadležnosti i mogućnost angažmana u lokalnim i mesnim zajednicama“, ukazuju aktivisti.

U saopštenju se dodaje i da prvi put na jednom mestu građani mogu da vide kompletne statute mesnih zajednica, odluke o izmenama statuta, adrese i kontakte mesnih zajednica, a zatim i spisak ulica koje su obuhvaćene teritorijom svake mesne zajednice kako bi znali kojoj MZ pripadaju u odnosu na svoje prebivalište i eventualno mogli da se kandiduju i glasaju na izborima. Takođe, na sajtu je postavljena i interaktivna mapa svih 47 novosadskih mesnih zajednica, na kojoj građani mogu da iznose predloge diskutuju na forumu.

Inicijativu za mesne zajednice čine građani i građanke, aktivisti neformalnih građanskih incijativa i članovi udruženja građana iz Novog Sada, okupljeni oko izbora za mesne zajednice, kao i potrebe za inkluzivnim angažmanom u lokalnim političkim procesima u svojim zajednicama i širim demokratskim procesima koji su neophodni ovom gradu i zemlji.

(Autonomija)