Skip to main content

Bolnica: Tokom pandemije na lečenju najviše zavisnika od heroina

Marginalci 24. jun 2021.
2 min čitanja

Prosečna osoba zavisna od droga, koja se tokom godinu dana trajanja pandemije javila na lečenje u novosadsku bolnicu Vita je muškarac, star 34 godine, sa završenom srednjom školom, zaposlen i neoženjen, objavila je danas Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti „Vita“.

Istraživanje koje tradicionalno sprovedeni i ove godine, povodom Međunarodnog dana borbe protiv droge, koji se obeležava 26. juna, pokazalo je da zavisnici od droga koji se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi iza sebe imaju bar jedan neuspeo pokušaj lečenja, a u problemu je više od 13 godina.

Najčešće su se na lečenje javljali zavisnici od heroina – oko 44 odsto svih pacijenta zavisnih od droga koji su se javili na lečenje od aprila 2020. do aprila 2021. godine. Pored heroina, kod onih koji su se javljali na lečenje najviše se zloupotrebljavo kokain i lek buprenorfin, dok je upotreba drugih stimulansa, poput amfetamina, kao i marihuane značajno ređi povod javljanja na lečenje“, navodi se u saopštenju.

Prema iskazima ispitanih pacijenata, oni nisu imali većih problema u nabavci psihoaktivnih supstanci tokom perioda pandemije, osim u situacijama ograničavanja kretanja uz primetan i određeni rast cena narkotika na ulici, što govori i o većim rizicima njene distribucije.

Pacijenti su prijavili i češću i intezivniju zloupotrbu alkohola tokom ovog perioda.

„Razlike u odnosu na sličnu statistiku i profil naših pacijenta od pre nekoliko godina, pored toga što se buprenorfin ranije kod nas nije u toj meri upotrebljavao, pa ni zloupotrebljavao, pacijenti koji su se u protekloj godini javljali na lečenje su u proseku četiri godine stariji i sa nešto više od godinu dana dužim zavisničkim stažom“, piše u saopštenju.

Iz bolnice Vita su upozorili da Svako prolongiranje odlaska na lečenje zavisnika od droge ostavlja vremenom sve teže posledice, a samim tim čini i izlazak iz problema sve neizvesnijim, te je ključno pravovremeno uočavanje problema i motivisanje pacijenta da potraži stručnu pomoć.

„Zbog prirode bolesti, kolebljivosti motivacije, nejčešće su porodica i najbliže okruženje ti koji pacijenta motivišu i dovode na lečenje“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)