Skip to main content

BOJAN PAJTIĆ: Vojvođanski poslanici nepravedno prozivani

Intervju 22. maj 2010.
4 min čitanja

USTAVNI sud Srbije praktično je uslišio zahtev iz Vojvodine da 19 poslanika, koji su istovremeno i opštinski čelnici, zadrže obe funkcije. Zadovoljan ovakvim raspletom, predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić ističe kako nije uputno da političari komentarišu odluke Ustavnog suda, jer njegova neprikosnovenost je pretpostavka pravnog sistema.
– Moram, ipak, da istaknem da nije fer što se podigla tolika prašina zbog dvadesetak vojvođanskih većinskih poslanika, koji čine svega 0,3 odsto od ukupnog broja funkcionera u Srbiji koji imaju dve funkcije – kaže Pajtić u intervjuu ”Novostima”.
* Šta će Vojvodina konkretno dobiti ovakvim stavom Ustavnog suda?
– Drugačija odluka bi donela trošak od nekih 200 miliona dinara za organizovanje novih izbora. Izgubili bismo i vreme, šest meseci bismo se bavili novim izborima, stajale bi započete investicije, a dobili bismo na platnom spisku dvadesetak novih funkcionera.
* Ne čini li vam se da je na vojvođanskim duplim foteljama, zapravo, ”zube polomila” Agencija za borbu protiv korupcije? Jer,za razliku od nje, Ministarstvo pravde i Ustavni sud uvažili su član Statuta po kojem funkcioneri na zatečenim dvojnim funkcijama nisu u sukobu interesa?
– Agencija za borbu protiv korupcije je nasušno važna, to je jedna od najvažnijih institucija danas u Srbiji, zemlji u tranziciji. Ljudi na čelu Agencije kvalitetno obavljaju svoj posao i mi ih duboko uvažavamo. U našem slučaju, u pitanju je bila racionalnost, a ne potreba da se po svaku cenu ”progleda kroz prste vojvođanskim poslanicima”.
* Da li bi vanredni izbori, u ovom trenutku, mogli da ugroze vladajuću većinu Koalicije ”Zajedno za Vojvodinu”? Je li vas i to plašilo?
– Ne. Podsetiću da je DS, zaključno sa nedavnim dopunskim izborima u Vrbasu, Odžacima, Kovinu, Rumi i Žablju, pokazala da je apsolutna vodeća stranka u svih 45 opština u Vojvodini. Čak i da su zbog dvojnih funkcija morali da budu ponovljeni izbori na dvadesetak izbornih mesta, a da DS na njima ne učestvuje, zadržali bismo ubedljivu većinu u pokrajinskom parlamentu. Ne treba zaboraviti da među ukupno 120 poslanika, mi imamo tročetvrtinsku većinu.
* Hoće li i na nekim narednim izborima, za razliku od ostatka Srbije, u Vojvodini biti na snazi kombinovani sistem koji dovodi do ovakvih sporova?
– Ne vidim razlog da to menjamo. Poslanici po većinskom sistemu direktno zastupaju sredinu iz koje dolaze i to ih obavezuje na individualnu odgovornost. Bilo bi korisno da ubuduće i republički parlament, barem delimično, primeni većinski izborni sistem. To bi poslanike podstaklo da se ponašaju odgovornije.
* Već nekoliko meseci, po Statutu, niste predsednik Izvršnog veća, nego predsednik Vlade Vojvodine. Da li je promena imena donela neke suštinske izmene u vašem poslu?
– Izmena naziva ”Izvršno veće” u ”Vlada Vojvodine” bila nam je potrebna isključivo zbog toga što nijedan sagovornik iz inostranstva, političar ili investitor, nije razumeo da li smo mi neki biro, komitet ili nešto slično. Termin ”izvršno veće” je iz nekog prošlog vremena. Sa definicijom ”pokrajinska Vlada” svima je jasno kome se obraćaju.
* Podržavate li Tadićevu ideju o centralizaciji stranke? Kako to izgleda u Vojvodini?
– Veoma je važno da jedna stranka ustroji jedinstvenu poruku, da ima usklađen nastup, jer jedinstvo sa sobom donosi snagu.
* Da li Goran Ješić krši stranačku disciplinu čestim istupima u javnosti, koji ponekad deluju neusklađeno sa opredeljenjem DS?
– Goran Ješić ima stil koji se razlikuje od drugih. Ali, on je jedan od najboljih gradonačelnika u DS i, uopšte, u Srbiji. U tom smislu ga i ja i, verujem, većina članstva veoma uvažavamo.
* Šta mislite o predlozima za regionalizaciju Srbije?
– Sve zemlje Evropske unije su regionalizovane, što sa sobom donosi jeftiniju i efikasniju administraciju. Vojvodina svojim iskustvom može samo da doprinese tom procesu, što će, ubeđen sam, doprineti snazi i celovitosti Srbije.
* Da li su tenzije na relaciji DS – SVM potpuno splasnule? Kako komentarišete nedavno ”sklapanje primirja” između SPS i SVM?
– Imali smo neslaganja samo u dve opštine i to je prevaziđeno. SVM i SPS su u koaliciji već dve godine na svim nivoima, sada je ta njihova saradnja formalizovana, i to je dobro za stranke koje u okviru koalicije dele odgovornost za funkcionisanje vlasti.
* Treba li Vojvodina da žuri sa otvaranjem predstavništva u Briselu? Predsednik Skupštine Šandor Egereši insistira da to bude što pre…
– Naš stav je da će, tek kada Srbija postane kandidat za Evropsku uniju, biti ekonomski opravdano otvaranje predstavništva Vojvodine u Briselu. Dok Srbija ne stekne taj status, naše predstavništvo ne bi imalo svrhu, jer ne bismo imali pun pristup evropskim fondovima i predstavništvo bi mnogo više koštalo nego što bi donosilo sredstava. U uslovima svetske krize, to bi bilo ravno rasipništvu.

TADIĆ MI MEĐU PRVIMA ČESTITAO ROĐENDAN

* U kakvim ste odnosima sa predsednikom Tadićem? Poslednjih meseci nekoliko puta je dolazio u Novi Sad, a vi ste bili na putu, pa se uveliko spekuliše da na toj relaciji već dugo nešto ne štima…
– Spekulišu oni koji ne poznaju dovoljno dobro ni mene ni predsednika Tadića. Na tu temu reći ću samo ovo: ne računajući članove moje najuže porodice, predsednik Tadić je bio prvi koji mi je nedavno čestitao 40. rođendan. Što se tiče mog odsustva u tim prilikama, neki sastanci predsednika države se, iz bezbednosnih razloga, zakazuju u poslednjem trenutku. Tako se dogodilo da sam bio odsutan zbog ranije zakazanih obaveza u inostranstvu.

VAC NE ISPUNJAVA OBAVEZE

* Da li je vojvođanska vlast našla kompromisno rešenje u vezi sa listom ”Dnevnik” i većinskim vlasnikom, nemačkom kompanijom VAC?
– VAC još nije ispunio sve ugovorne obaveze. Nažalost, manjkavost tog ugovora koji je pravljen pre nego što je ova administracija preuzela odgovornost nad upravljanjem Pokrajinom je u tome što nisu precizno definisani rokovi u kojima obaveze treba da se izvrše. Mi tražimo od VAC-a, kao većinskog vlasnika, da ispuni te obaveze, jer pod tim uslovom su novine ”Dnevnik” i privatizovane.

REZULTATI OBAVEZUJU

* Očekujete li da ponovo budete izabrani na mesto potpredsednika DS?
– Pre nego što sam na izborima 2004. postao potpredsednik, DS je na nivou Srbije imala 12,7 odsto, a u Vojvodini 10 odsto podrške birača. Danas je DS najsnažnija upravo u Vojvodini, tako da verujem da me rezultati obavezuju da se ponovo kandidujem za potpredsednika stranke.

(Večernje novosti)