Skip to main content

Bojan Kostreš: To što smo vojno najjači u regionu ne znači puno jer smo okruženi zemljama članicama NATO saveza

Info 09. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Ratna retorika i snovi o srpskom svetu su pogubni"

To što je Srbija najjača vojna sila u regionu predstavlja dokaz uzaludno bačenog novca poreskih obveznika Srbije, koji imaju loše bolnice, škole, niske plate i penzije i generalno loše žive, smatra sagovornik Danasa Bojan Kostreš, generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Prema godišnjem izveštaju „Global Firepower“ u kome se procenjuje vojna snaga svake zemlje, u rasponu od raznovrsnosti oružja i raspoloživog ljudstva do geografske lokacije i finansijske moći, kako bi se odredilo koje nacije dominiraju svetom po vojnoj moći, Srbija ima najveću vojnu snagu u regionu – nalazi se na 61. mestu. Ocenjeno je i da ima tendenciju porasta vojne moći.

Komentarišući ovu vest o Srbiji kao regionalno najjačoj vojnoj sili, Bojan Kostreš kaže da bi bilo poželjno da je vlast taj novac uložila u nešto drugo.

– Više bih voleo da je Srbija ekonomski najjača u regionu da je njeno zdravstvo najbolje i da je lider u obrazovanju. Takođe bi me radovalo da smo vodeći po visini plata i penzija. Mnogo pametnije je mogao da se uloži novac potrošen na naoružanje jer to što smo vojno najjači u regionu ne znači puno jer smo okruženi zemljama članicama NATO saveza od koga smo jedan rat već izgubili kada je Srbija imala najjaču vojsku u regionu. Ratna retorika i snovi o srpskom svetu su pogubni. Srbija treba da se okrene evropskom integracijama – zaključuje Bojan Kostreš.

Prema pomenutom izveštaju, odmah iza Srbije je Hrvatska, koja je na 62. i Bugarska na 67. mestu. Crna Gora je na 132. mestu, Severna Makedonija na 135. Vojne snage Albanije su na 115. mestu. Kosovo se nalazi na 140. mestu od 142 zemlje koje su uzete u razmatranje.

(Danas, foto: LSV)