Skip to main content

BOJAN KOSTREŠ: Pokušaj Beograda da sakrije pljačku Vojvodine prodajom NIS-a

Autonomija 12. feb 2009.
3 min čitanja

bojan-kostres3_139.jpgBojan Kostreš, funkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine i bivši predsednik Skupštine Vojvodine, smatra da političari i političke stranke u Beogradu osporavanjem Statuta Vojvodine žele da sakriju neke važnije teme, kao što je pljačka Vojvodine kroz poklanjanje Naftne industrije Srbije. Kostreš je u intervjuu za „Borbu“ izjavio da će onog momenta kada se donese Statut u Skupštini Srbije, Vojvodini morati da bude vraćena njena imovina i moraće da bude obeštećena za to što je NIS poklonjen.
Da li je problem sa usvajanjem Statuta zapravo svojevrsno kažnjavanje Vojvodine zbog toga što nije glasala za Ustav?
– Pa, ja se iskreno nadam da nije, jer ako bi neko želeo da kazni Vojvođane zbog toga što su oni bili protiv Ustava, onda taj neko ne smatra Vojvođane ravnopravnim građanima Srbije, a Vojvodinu ravnopravnim delom Srbije. To bi bilo jako loše i ja se iskreno nadam da to nije realna pretpostavka, nego da je to jedna od špekulacija.
Malo je zaboravljeno, ali i vi u Ligi ste protiv ovog Statuta…
– Jeste. Liga socijaldemokrata Vojvodine se zalaže za zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, celovitost prihoda i imovine Vojvodine koji bi bili definisani i garantovani Ustavom Srbije. Ta ovlašćenja Vojvodine se u najvećoj meri nalaze i u platformi Izvršnog veća, koji je zvanični dokument pokrajinske administracije, ali i u „Ustavu Borisa Tadića“. Kada smo došli u situaciju da su dogovorom između Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke ove nadležnosti Vojvodine obrisane u Ustavu Srbije, LSV je pozvala na bojkot ustavnog referenduma, a i ja sam, kao predsednik Skupštine Vojvodine, pozvao ljude na bojkot. Kao što znate, Ustav je u Vojvodini bojkotovan, ali pošto LSV smatra Srbiju svojom maternjom državom, prihvatamo i njen Ustav bez obzira na sve. Međutim, radićemo na njegovim izmenama. Doneli smo plan u tri koraka o promeni Ustava. Prvi je donošenje statuta Vojvodine koji će imati maksimalne nadležnosti u skladu sa Ustavom Srbije, drugi je, svakako, pokretanje inicijative zapromenu Ustava Srbije, kojom bi nadležnosti Vojvodine bile primerene njenim potrebama. Treći korak je usaglašavanje novog Ustava Srbije s novim Statutom Vojvodine. Mi možemo da kažemo da naše nezadovoljstvo Statutom proističe iz činjenice da smo nezadovoljni Ustavom, ali to nezadovoljstvo moramo potreti jer je Statut tre-nutno ono što maksimalno možemo da dobijemo i zato ćemo insistirati na tome.
Zašto je ovakva javna rasprava otvorena tek sada, odnosno posle usvajanja Statuta u vojvođanskoj Skupštini?
– To morate da pitate ljude koji su otvorili tu raspravu, iz prostog razloga što je za razliku od Ustava, za čije donošenje nije bilo javne rasprave, Statut Vojvodine donet tako što je javna rasprava vođena u svim lokalnim skupštinama u Vojvodini. Dobro formirani i potkovani timovi su ga prezentovali u medijima još ranije. Mene zanima zašto političke stranke i političari tek sad komentarišu Statut? Zašto nisu reagovali pre toga, kada su se održavale prezentacije i tribine? Moje mišljenje je da to rade zbog dve stvari. Zato što ih uopšte nije interesovalo šta je pisalo u Statutu dok to nije stiglo do republičke skupštine. To govori o tome da oni potpuno ignorišu Vojvodinu i ne prihvataju je kao relevantan politički faktor u Srbiji. Moja druga pretpostavka jeste da ovim žele da sakriju neke važnije teme, kao što je pljačka Vojvodine kroz poklanjanje „Naftne Industrije Srbije“, jer onog momenta kada se donese Statut u Skupštini Srbije, Vojvodini će morati da bude vraćena njena imovina i moraće da bude obeštećena zato što je NIS poklonjen, što očigledno ne odgovara određenim strukturama u Beogradu.

(Borba)