Skip to main content

Bodo Veber: Zapad vrlo dobro zna da izvori do Banjske vode do najviših nivoa u Srbiji

Jugoslavija 29. jan 2024.
2 min čitanja

"Zapad je zarobljen u simbiozi sa vlašću Vučićevog režima, ali to nije donelo ništa od očekivanih rezultata"

Uprkos progašenju uspeha pregovora Beograda i Prištine, francusko-nemačka inicijativa je propala, izjavio je stručnjak za Balkan Bodo Veber. „Zvaničnici Evropske unije, po mojoj proceni to znaju, ali da neće da priznaju“, smatra Veber.

Veber je u emisji Dan uživo na N1 rekao da ne vidi neku posebnu poruku dolaska specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Beograd, a potom u Prištinu. Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, tokom sastanka sa Lajčakom, da je Srbija uvek spremna na dijalog, za poštovanje svega potpisanog i dogovorenog.

Ovo je nastavak simulacije pregovora implementacije sporazuma iz Brisela i Ohrida“, rekao je Veber.

Prema njegovim rečima, u normalnim okolnostima, to bi značilo nastavak statusa kvo, ali je on poremećen za poslednjih godinu i po dana, nakon napuštanja institucija od strane kosovskih Srba, događaja u Banjskoj, što je, kako je ocenio, dovelo do nestabilnosti.

Ostalo je, kako navodi, nekoliko meseci do leta i odlaska sadašnje komisije i mogućeg odlaska glavnih pregovarača Lajčaka i Borelja.

„Tada će nastati jedan opasan vakuum“, istakao je on.

Govoreći o Banjskoj, Veber ističe da Zapad na neki način insistira na istrazi Srbije o tome šta je bila šira pozadina, ali da se, kako ocenjuje, čini da je to više simulacija i da se Zapad „pravi kao da čeka rezultate“.

„Jer Zapad vrlo dobro zna da izvori do Banjske vode do najviših nivoa u Srbiji“, smatra Veber.

Prema njegovim rečima, nereagovanje oko Banjske, „simulacija šoka“ je neka vrsta zelenog svetla za postizborna dešavanja u Srbiji.

Kako je kazao, več deceniju vidimo neuspešnu politiku Zapada, odnosno, kako navodi, „gledanje kroz prste“ onoga što radi (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić u vezi sa demokratijom i vladavinom prava, zarad konstruktivnog odnosa u dijalogu sa Prištinom.

Zapad je zarobljen u simbiozi sa vlašću Vučićevog režima, ali to nije donelo ništa od očekivanih rezultata, istakao je on i dodao da, prema njegovoj oceni, nema snage u međunarodnoj zajednici za odlučan preokret prema režimu u Srbiji.

(tekst i foto: N1)