Skip to main content

BOBAN BATRIĆEVIĆ: Maršalov ili Mitropolitov plan – kako Milojko urušava FCJK?

Stav 06. nov 2021.
2 min čitanja

Nakon što se hardcore demokratija ministarke Vesne Bratić prema Fakultetu za crnogorski jezik i književnost pokazala kao problematična, njena nastojanja da uruši tu kuću preuzeo je zastupnik mekše produkcije, ministar Milojko Spajić. Iz jednog organa koji je pod njegovom nadležnošću juče je Fakultetu upućen ekavizirani dopis s informacijom da FCJK ostaje bez zaštitarske službe.

To znači da će reprezentativna zgrada đe se nalazi FCJK (bivša ambasada Austrougarske koja je kulturno dobro od izuzetnog značaja) ostati bez stražara. A to opet znači da je Spajić, a time i Vlada koja mu daje vjetar, odlučan da nezaštićenom ostavi svu imovinu koju FCJK pośeduje od čega posebno treba izdvojiti najbogatiju slavističku biblioteku u državi koja broji preko 20.000 naslova. Tri su moguća odgovora na pitanje zašto Spajić igra igru mačke i mickeya:

-Moguće da je Vlada nakon desanta na Cetinje 5. septembra i konstantnog držanja jakih policijskih snaga u Prijestonici ubijeđena da niko neće imati petlje upasti u nezaštićeni objekat i otuđiti imovinu. Nešto kao kad su Sovjeti tvrdili da tamo nema kriminala jer je komunizam idealan sistem pa ne kvari ljude kao kapitalizam. Ovđe je svakako zvanična državna doktrina pravoslavlje, a u svetosavskom pravoslavlju koje počiva na etici nema kriminala, jelte?

-Moguće da je posrijedi početak ostvarivanja Milojkova „Maršalova plana“. Plan funkcioniše ovako – ministar se pohvali suficitom, kaže ima država para kao Cetinje kiše, onda cijene goriva skoče a zgrade od izuzetnog kulturnog značaja ostanu bez zaštitara jer za njih nema plata. Ekonomska logika koju zastupa Spajić sigurno će ga kandidovati za posao na Univerzitetu Donja Gorica koji je prema sinoćnjim riječima predśednika Crne Gore rasadnik nove i najnaprednije ekonomske misli u zemlji. I zbilja, personifikaciju ekonomske misli toga univerziteta predstavlja jedna tamošnja doskorašnja profesorica iz potpuno druge oblasti, aktuelna ministarka odbrane Crne Gore, koja je izvela do sad neviđenu fluktuaciju kapitala koju ne možemo naći ni kod Fridriha fon Hajeka – o trošku građana Crne Gore platila je helikoptersko gorivo za patrijarha Crkve Srbije.

-Treća opcija ipak nam se čini najrealnijom. Kad je FCJK u pitanju Milojko ne sprovodi „Maršalov“ već „Mitropolitov plan“. Mitropolitov plan je dio obrazovne strategije uništavanja i urušavanja svih institucija u Crnoj Gori koje se bave proučavanjem i afirmacijom njene jezičke, književne i kulturne baštine te građanske i kritičke misli. Takve institucije treba zamijeniti bogoslovijama jer nam fakulteti ionako ne trebaju kad sve ima u Beogradu.

Ironiju na stranu, Spajićev plan s FCJK nije nimalo bezazlen. Nezaštićena imovina Fakulteta može biti lak plijen za kriminalce. Ukoliko bi se nešto neželjeno desilo, Vlada bi jedva dočekala da za to okrivi upravu ustanove pošto nije obezbijedila zgradu. Ali naravno, zapošljeni na Fakultetu takav scenario neće dozvoliti već će se ukoliko ustreba sami organizovati da čuvaju kuću koja je u aktuelnim okolnostima simbol otpora četnifikaciji Crne Gore.

Ukoliko Spajić ne promijeni odluku neka bude spreman na štrajk i proteste pa će međunarodna javnost ponovo viđeti kakvu politiku Vlada vodi protiv dijela akademske zajednice.Onoga dijela koji nije pristao uslove povijanja leđa i koji poručuje maršalu: „Druže Spaja, mi ti se kunemo / da sa NAŠEG puta ne skrenemo!“

(Antena M, Foto: Pobjeda)