Skip to main content

Boban Batrićević: Duh Juliusa Streichera na TV Prva – obrazac za uništenje FCJK?

Jugoslavija 30. dec 2021.
3 min čitanja

Sinoć je na kanalu TV Prva u Crnoj Gori demonstrirana pokazna propagandna vježba o tome kako treba uništititi neistomišljenike. U sklopu dnevnika te kuće emitovan je četvorominutni prilog o Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Izumitelji totalitarne propagande mogli bi ga ocijeniti najvišom ocjenom budući da su u njemu prisutni svi elementi takovoga načina informisanja.

Prilog je imao za cilj: predstaviti javnosti „činjenicu“ da crnogorski jezik ne postoji i da se radi o izmišljenom projektu, da su promoteri postojanja crnogorskoga jezika – prevashodno profesori FCJK – srebroljubive neznalice koje profitiraju od nacionalizma te da je ono što oni rade protivmoralno i protivnaučno zbog čega ih treba ukloniti iz državnoga sistema.

Kako odlično primijeti kolega Nikola Popović, TV Prva je sinoć ličila na Streicherov Der Stürmer u kojemu su se politički i ideološki neistomišljenici proglašavali manje vrijednim pakosnicima što na račun državnih para sprovode kulturnu degradaciju nacije.

Glavni gost priloga bio je deklarisani zastupnik teze o nepostojanju crnogorskoga jezika i književnosti Budimir Aleksić, glavno filološko pero vučićevskoga Demokratskog fronta i član Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Povod za prilog i njegovo glaskanje bio je budžet FCJK za 2022. godinu. Kao što i svaka mrziteljska propagandna akcija počinje lažnom premisom na osnovu koje se grade dalji zaključci, tako je i ova počela izmišljanjem podatka da se na popisu 2011. godine čak 65,7% građana Crne Gore izjasnilo da govori srpskim jezikom, što je potpuno netačno jer se po zvaničnim podacima tada za srpski jezik opredijelilo 43%.

Orgija banalnosti zla u studiju televizije čija je direktorica svojevremeno prijetila „bezbožnicima“ da će ih gaziti svojim novim štiklama, mogla je početi.

Aleksić, kao vičan propagandist, opredijelio se za taktiku koju izučavaoci totalitarne propagande nazivaju „3 D“ – difamacija, dehumanizacija i delegitimizacija neistomišljenika.

U fazi DIFAMACIJE obrušio se kao kondor legija po španskim republikanskim borcima – ukratko prepričano: FCJK je „antinaučna“ ustanova nastala iz „hira bivšeg režima“, služi interesima Mila Đukanovića i Duška Markovića, uzima ogroman novac od države, pravi „vješte“ proteste u cilju ucjenjivanja Vlade Crne Gore. Zbog svega toga on kao legalista i dušebrižnik poziva „nadležne“ organe da prečešljaju „poslovanje“ FCJK i provjere načine funkcionisanja, maltene – njihovih prevara.

U fazi DEHUMANIZACIJE novinarka TV Prva i gosn Alekić se bave ustrojstvom FCJK, čas ga zovu fakultetom, čas univerzitetom, problematizuju svrhu njegova postojanja, a dekana i prodekane ustanove nazivaju „vlasnicima“ fakulteta.

Potom se gađaju zapošljeni – lijepe se etikete problematičnih izbora u zvanje i organizovanja nastave da bi se onda cijela njihova izdavačka i naučna djelatnost proglasila nečim što služi „izmišljanju jezika“ i nenauci. Posebno se izdvaja Adnan Čirgić kojemu se pod sumnju stavlja doktorat, iako je Čirgić isti objavio ima skoro 15 godina te je cijela javnost gotovo deceniju i po imala priliku suditi o njemu.

I na kraju, faza DELEGITIMIZACIJE. Aleksić tu, slijedeći paradigmu kultur-policije, kazuje kako FCJK treba ugasiti, prekinuti njegovo finansiranje jer ta institucija ničemu ne služi. Da bi ispao „demokratičan“, kazao je još – neka oni postoje kao privatna ustanova, pa ko želi neka je finansira.

Epilog

Danilo Kiš je upozoravao mlade pisce na zamku banalnih poređenja. Ali, kao što se vidi iz navedenoga, paralela s nacističkim načinom izvještavanja niti je banalna niti je kič-kontrast.

Ona je realna i utemeljena, ona otkriva ono što je Victor Klemperer nazvao Jezikom Trećeg Rajha – LTI ili Lingua Tertii Imperii, a što bismo mi mogli nazvati propagandnim Jezikom Srpskoga sveta – JSS, pošto su i Aleksić i TV Prva sljedbenici, izvršioci i misionari Vučićeva i pansrpskoga projekta za Crnu Goru.

Potiranje crnogorskoga identiteta, nepriznavanje postojanja crnogorskoga jezika, književnosti i kulture; uvredljivo, gotovo šovinističko karakterisanje crnogorske nacije te produkovanje narativa koji zastupnike ideja crnogorske samostalnosti proglašavaju neljudima, nenaučnicima, lopovima i smutljivcima, nasljeđe je režima koji je trebao biti sahranjen 1945. Ali izgleda da nije dok gođ ima onih koji Drugo i Drugačije klasifikuje kao niža bića bez prava na identitet.

Da bi prilog o FCJK dobio dostojnu satisfakciju na istoj televiziji potrudili su se urednici filmskoga programa koji su u znak protesta emitovanja „Quo vadis Aida“ na Javnome servisu, svojoj publici emitovali „Dara iz Jasenovca“.

Lijep uvod u novogodišnje praznike, zaista.

(Antena M, foto: lična arhiva)