Skip to main content

BNV: Srbija nije ništa učinila na rasvetljavanju zločina u Sjeverinu

Info 22. окт 2021.
< 1 min čitanja

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) zatražilo je danas od nadležnih državnih organa da hitno otkriju i identifikaciju posmrtne ostatake žrtava zločina u Sjeverinu, koji se dogodio pre 29 godina.

BNV je u saopštenju navelo da Srbija „nije ništa učinila na rasvetljavanju ovog i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima Sandžaka“, i ocenilo „da to predstavlja opasnu poruku za sve njih koji žive“ u Srbiji.

„Organi Srbije od 1990. do danas imaju tolerantan odnos prema svim zločinima koje su počinile srpske oružane snage nad bošnjačkim narodom uključujući i zločin genocida u Srebrenici“, navodi se u saopštenju.

Naglašen je značaj kažnjavanja odgovornih i sprovođenja lustracije.

„Sve dok se ne rasvetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka i dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu„, naveo je BNV.

Danas se navršava 29 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mesta Sjeverin kod Priboja, koje su počinili pripadnici snaga Vojske Republike Srpske (VRS) tokom rata u Bosni i Hercegovini.

(Beta)