Skip to main content

BNV: Do danas nadležni nisu rasvetlili zločin nad Bošnjacima u Sjeverinu

Info 22. окт 2022.
< 1 min čitanja

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u Srbiji saopštilo je da državni organi do danas nisu ništa učinili na rasvetljavanju zločina pre 30 godina u Sjeverinu i na kažnjavanju zločinaca, što predstavlja opasnu poruku za Bošnjake koji žive u Srbiji.

„Sve dok se ne rasvijetle zločini nad Bošnjacima Sandžaka i dok se počinioci ne kazne i dok se ne sprovede proces lustracije, Bošnjaci u srpskim oružanim snagama vide objektivnu neprijateljsku oružanu silu“, navode iz BNV.

Na današnji dan 1992. godine pripadnici oružanih snaga Republike Srpske oteli su 16 Bošnjaka iz sela Sjeverin u opštini Priboj kojima se nakon tog dana gubi svaki trag.

Oni su izvedeni kod mosta na Limu u mestu Mioče iz autobusa na redovnoj liniji kojim su putovali na posao u Priboj, a zatim svirepo mučeni i ubijeni na obali Drine.

BNV saopštava da su srpske oružane snage tokom devedesetih godina sprovele organizovani državni teror nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, a „više od 17.000 Bošnjaka bili su žrtve prebijanja, nelegalnih pretresa i policijskih zastrašivanja“.

(FoNet)