Skip to main content

(VIDEO, FOTO) Blokade u Vojvodini: Nakon blokade kružnog toka u Novom Sadu, zaustavljen saobraćaj i na Mostu slobode

Autonomija 11. dec 2021.
4 min čitanja

Treću subotu zaredom Novosađani su se u organizaciji više ekoloških udruženja okupili u znak protesta zbog mogućeg otvaranja rudnika litijuma Rio Tinto, u dolini Jadra, a danas su, kako je i najavljeno, blokirali kružnu raskrsnicu na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.Nakon jednočasovne blokade, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju do Mosta slobode, koji su potom blokirali, nakon čega je protest završen.

Tokom blokade Mosta slobode dva vozila pokušala su da prođu kroz masu okupljenih, ali je sve završeno na verbalnim razmiricama.

Kako javljaju reporteri Autonomije, na blokadi je okupljeno više stotina građana, znatno manje nego prošle subote, a u blizini nije bilo vidljivo prisutvo uniformisane policije.

Novi Sad

Nakon protestne šetnje demonstranti su blokirali Mostu slobode.

Prethodno su u obraćanju okupljenim  građanima organizatori protesta poručili su da su građani blokadama uspeli da se izbore da se dva zakona povuku.

Novi Sad

„Predsednik je izjavio da sve što se dešava ima veze samo sa politikantstvom. Predsedniče, u ovoj državi ima toliko problema da imamo razloga da protestujemo svaki dan“, istakao je aktivista iz Temerina Ivan Jularić, koji je greškom pretučen na prethodnim protestima.

Jularić je poručio demonstrantima da nastave da se okupljaju i narednih vikenda, i da ne treba da se zadovoljavaju mrvicama sa stola.

Novi Sad

Na protestu u Novom Sadu okupila se i manja grupa antivaksera koji su držali govore preko megafona, a nosili su transparente sa natpisom „Smrt kovid fašizmu, sloboda narodu”.

Reporteri Autonomije javljaju i da se tokom bokade desio manji incident kada je jedno vozilo pokušalo da prođe blokirani kružni tok, ali je nakon prepirke s okupljenima, odustalo od prolaska.

Proteste organizovane prethodne dve subote u Novom Sadu obeležili su incidenti, prvi put na mostu Duga, a poslednji put na Mostu slobode, kada su grupe mladića napale demonstrante i potom pobegle sa blokade kada su ih okupljeni građani pojurili. Tom prilikom je snimatelj NDNV-a Vladimir Šper isprskan biber sprejom. U tučama je povređeno više osoba.

Novi Sad

Incident u Subotici

Na blokadi u Subotici desili su se incidenti kada su dva automobila pokušala da prođu na silu, a jedan od njih agresivno je vozilom uleteo u masu, pokušavajući da prođe preko bankina, ali su ga građano zaustavili u raskrsnici, javljaju repoteri Autonomije.

Jedan automobil koji se pojavio nešto kasnije ipak je prošao blokadu, uprkos pokušajima okupljenih da ga spreče.

Subotica

Nakon duže rasprave i uz verbalne obračune, oni su ipak odustali od prolaska.

Subotica

Građani Subotice blokirali su danas centralnu gradsku saobraćajnicu ispred hotela Patria.

I na skupu u Subotici pojavilo se nekoliko ljudi koji nose antivakserske transprante.

Subotica

Blokada i u Vrbasu i Kuli

Blokadu u Vrbasu i Kuli danas su zajednički izveli građani ova dva grada.

Kula, Vrbas

Oni su naizmenično prelazili pešaški prelaz na regionalnom putu Kula – Vrbas

Zrenjanin danas bez blokade puteva

U Zrenjanina danas nije bilo okupljanja građana, niti blokade puta.

Organizatori prošlonedeljnih blokada kod Linglonga, predstavnici Građanskog preokreta, Skupštine slobodne Srbije, Udruženja poljoprivrendika Banata najavili da, u dogovoru sa Inicijtivom Kreni-promeni, privremeno obustavljaju protest.

Blokade puta nije bilo ni prema Novom Sadu, gde je prošlog vikenda protestovala grupa građana Zrenjaninska akcija.

Inicijativa Ekološki ustanak pozvala je građane da i danas blokiraju saobraćajnice širom Srbije na sat vremena, dok je inicijativa Kreni-promeni odustala od organizacije slavlja na beogradskom Trgu Republike jer su ispunjena dva inicijalna zahteva protesta – Zakon o eksproprijaciji je povučen a Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi je izmenjen.

Kao cilj novih blokada organizatori su naveli „proterivanje“ kompanije Rio Tinto iz Srbije.

(Autonomija)