Skip to main content

Blokada Rektorata i dalje traje, novi transparenti protiv rektora

Vojvodina 08. јул 2024.
2 min čitanja

Deveti dan blokade

Studenti iz organizacije STAV deveti dan zaredom blokiraju rad Rektorata Novosadskog univerziteta a danas su okačili novi transparent na račun rektora Dejana Madića.

Oni su na zgradu Rektorata okačili transparent “Madić napredni lažov”.

Policija je juče legitimisala studente jer nisu dozvolili da im obezbeđenje skine transparent koji su postavili i na kojem piše “Dejan Madić SNS rektor”, koji i dalje stoji na zgradi.

Kako su studenti ispričali novinarima, obezbeđenje je dobilo naređenje od rektora Madića da ukloni transparent s njegovim imenom, ali studenti to nisu dozvolili, nakon čega je obezbeđenje pozvalo policiju.

Policija je otišla nakon što je legitimisala studente.

Studenti su ranije rekli da su dobili pouzdane informacije da rektor Dejan Madić „priprema scenario“ njihovog izbacivanja iz te zgrade.

Kako su objavili, na vanrednom kolegijumu dekana fakulteta Novosadskog univerziteta bilo je reči o tome da će policija izbaciti studente koji blokiraju zgradu ili će to učiniti „novo obezbeđenje, odnosno SNS batinaši“, kao i da će biti podnete krivične prijave protiv njih.

Studenti iz organizacije STAV blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu, a nadležni i dalje ne odgovaraju na njihove zahteve da se obezbedi izmena pravilnika o izborima za Studentski parlament, kako lista Saveza studenata Filozofskog fakulteta ne bi imala monopol, kao što je do sada bio slučaj.

Oni su na zgradu Rektorata okačili i transparent ‚”Ivana Macak spavaš li mirno?”, koji takođe i dalje stoji.

Ivana Macak je predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Studenti iz organizacije STAV podneli su disciplinske prijave protiv nje i člana izborne komisije Aleksandra Gajića zbog fizičkog nasilja.

Ivana Macak je 21. maja ošamarila u zgradi Filozofskog fakulteta aktivistkinju STAV-a Milu Pajić, dok je Aleksandar Gajić takođe fizički nasrtao na kolege.

Pokret slobodnih građana je ranije saopštio da su Macak i Gajić u međuvremenu zaposleni u Skupštini Vojvodine, što je novinarima potvrđeno u toj instituciji.

Ivana Macak je bila i prva na listi Ruske stranke na lokalnim izborima u Novom Sadu, ali ta lista nije prešla izborni cenzus.

(Autonomija)