Skip to main content

Blinken upozorava Rusiju da “ne obnavlja agresiju” u Ukrajini

Planeta 01. dec 2021.
2 min čitanja

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je Rusiju da ne preduzima nikakve korake prema Ukrajini koje bi dovele do eskalacije, navodeći da bi “obnovljena agresija izazvala ozbiljne posledice.”

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa letonskim šefom diplomatije Edgarsom Rinkevičsom tokom posete Rigi, Blinken je izjavio da su Sjedinjene Države “veoma zabrinute” zbog kretanja ruskih trupa duž granice sa Ukrajinom.

Predsednik Letonije Egil Levits je rekao novinarima nakon svojih razgovora sa Stoltenbergom u ponedeljak da rusko vojno prisustvo predstavlja direktan pritisak na Ukrajinu i da će NATO “ostati solidaran sa Ukrajinom”.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da smanji tenzije u regionu, rekavši da je vojno jačanje “ničim izazvano i neobjašnjivo”.

“Svaka buduća ruska agresija na Ukrajinu imala bi visoku cenu i imala bi ozbiljne političke i ekonomske posledice po Rusiju”, rekao je Stoltenberg.

Glavni fokus rada na ministarskom sastanku NATO je ažuriranje onoga što grupa naziva svojim Strateškim konceptom, koji je poslednji put promenjen pre deceniju.

Stoltenberg je rekao da je važno ponovo razmotriti strateški dokument s obzirom na promenjenu prirodu pretnji sa kojima se NATO suočava, što je on nazvao “opasnijim svetom”.

“Vidimo ponašanje Rusije, vidimo sajber, vidimo terorističke pretnje, vidimo širenje nuklearnog oružja”, rekao je Stoltenberg. “I vidimo bezbednosne posledice Kine koja sada sve više postaje globalna sila”.

Razgovori u Rigi takođe dolaze u trenutku kada se članice NATO – Letonija, Litvanija i Poljska – bave graničnom krizom sa susednom Belorusijom.

Evropska unija optužuje beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je namamio hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, da putuju u Belorusiju i pokušaju da pređu u Letoniju, Litvaniju i Poljsku kako bi destabilizovali Evropsku uniju. EU kaže da Lukašenko uzvraća za sankcije koje je uvela njegovoj vladi.

Blinken bi trebalo da otputuje u sredu u Švedsku kako bi se sastao sa kolegama ministrima iz Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i razgovarao o bilateralnim vezama sa švedskim zvaničnicima.

(VOA, Foto: Beta/AP)