Skip to main content

Blair savjetnik Vlade Albanije na putu ka EU

Jugoslavija 03. okt 2013.
< 1 min čitanja

Novi socijalistički premijer Albanije Edi Rama izjavio je u četvrtak kako će bivši britanski premijer Tony Blair biti savjetnik Vlade u naporima Tirane da postane članica Evropske unije.
Blair će “lično, u potpunosti i dobrovoljno” savjetovati albansku Vladu u procesu priključenja 28-članoj Uniji i pomoći joj “svojim izuzetnim iskustvom i političkom genijalnošću”, rekao je Rama na konferenciji za novinare u Tirani i dodao da je “danas pred Vladom veliki izazov da taj posao privede kraju”, prenijela je agencija AP.
Rama, koji je prošlog mjeseca došao na funkciju premijera, obećao je da će otvoriti 300.000 radnih mjesta i smanjiti siromaštvo u Albaniji.
Napredak u reformama
Sredinom prošlog mjeseca predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, tokom briselskog susreta s Ramom, kazao je kako bi Albanija mogla dobiti status kandidata za članstvo u EU do kraja godine.
“Mislim da Albanija može doći do statusa kandidata ove godine. To je izvodivo, ali to zahtijeva još napora. Jasno smo stavili do znanja da je za preporuku dodjeljivanje statusa kandidata Albaniji važno napraviti napredak u nekim reformama. Doista, Albanija je napravila korake”, poručio je Barroso.
Iako u Albaniji postoji široki nacionalni konsenzus da država treba ići u EU, ona već godinama ne uspijeva zadovoljiti evropske kriterije u vezi s vladavinom prava i borbom protiv korupcije.
Nedavno istraživanje je pokazalo da svaki sedmi Albanac živi s manje od dva dolara dnevno.
Albanija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, s prosječnim platama zaposlenih od oko 360 dolara mjesečno.
(Al Jazeera)