Skip to main content

Bivšoj liderki Mjanmara Aung San Su Ći kazna smanjena sa četiri na dve godine

Planeta 06. dec 2021.
< 1 min čitanja

Vojne vlasti Mjanmara smanjile su kaznu bivšoj premijerki te zemlje Aung San Su Ći sa četiri na dve godine zatvora, javila je danas državna televizija.

Su Ći, koja je zbačena sa vlasti vojnim udarom 1. februara, osuđena je ranije danas na četiri godine zatvora, nakon što je proglašena krivom za podsticanje nemira i kršenje mera protiv pandemije korona virusa. Te optužbe su mnogi osudili kao politički motivisane.

Nekoliko sati kasnije, kazna joj je prepolovljena, kao i bivšem predsedniku Tajlanda Vin Miintu, osuđenom u istom procesu, navodi Asošiejted pres.

Državna televizija je navela da je smanjenje kazne deo amnestije.

Njih dvoje će kaznu izdržavati na mestu gde se sada nalaze, što znači neće biti poslati u zatvor.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, u pritvoru je od hapšenja 1. februara, nije poznato gde se nalazi, ali ona to mesto nije opisala kao zatvor.

Današnja presuda je prva u nizu protiv 76-godišnje Su Ći otkako je uhapšena ove godine. Ako bude proglašena krivom po svim optužbama sa kojima se suočava mogla bi da bude osuđena na više od 100 godina zatvora.

Ona je ranije provela 15 godina u kućnom pritvoru zbog suprotstavljanja generalima, ali je potom pristala da sarađuje sa njima kada su obećali da će uspostaviti demokratsku vladavinu.

Međunarodna zajednica je ranije danas izrazila zabrinutost zbog četvorogodišnje kazne bivšoj liderki Mjanmara.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bačele osudila je „politički motivisan i montiran proces“ pred sudom pod kontrolom vojske.

Ona je dodala da presuda „zatvara vrata političkom dijalogu“.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel rekao je da je „politički motivisana presuda još jedan veliki zastoj za demokratiju“ u Mjanmaru.

(Beta, AP)