Skip to main content

Bivši šefovi Miloševićeve tajne policije Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora

Jugoslavija 31. мај 2023.
< 1 min čitanja

Time je uvažen dio žalbe Tužiteljstva

Bivši šefovi Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Den Haagu izrekao je u srijedu, 31. maja, pravosnažnu presudu kojom su proglašeni krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu i Sanskom Mostu.

Time je uvažen dio žalbe Tužiteljstva.

Stanišić i Simatović su 30. juna 2021. u ponovljenom suđenju prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora za zločine u Bosanskom Šamcu, zbog pomaganja i podržavanja progona, ubistva, deportacije i prisilnog premještanja muslimana i Hrvata iz ovog gradića na sjeveru Bosne i Hercegovine, u proljeće 1992. godine.

Utvrđeno je da je zločine u toj općini počinila specijalna jedinica srpskih snaga „Crvene beretke“, koja je bila pod kontrolom Stanišića i Simatovića.

Tokom izricanja presude Stanišiću i Simatoviću, sud je opisao zločine koji su počinjeni na teritoriji Bosanskog Šamca, nakon što su je srpske snage, uključujući i paravojne formacije, zauzele u aprilu 1992. godine.

(RSE, foto: ICTY)