Skip to main content

Bivši političar osuđen zbog crtanja kukastih krstova

Planeta 21. sep 2023.
< 1 min čitanja

Nacističke svastike crtao na automobilima sa ukrajinskim registarskim tablicama

Bivši lokalni političar krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) osuđen je jer je na automobilima sa ukrajinskim registracijama crtao nacistički kukasti krst i pisao uvrede.

Martin Kine (Kühne), bivši gradski odbornik Baden-Badena, osuđen je zbog uvrede i korišćenja simbola protivustavnih organizacija.

Kinea su teretili da je u jednoj podzemnoj garaži nacrtao nacističke svastike na automobilima sa ukrajinskim registarskim tablicama i uz to velikim slovima napisao „Fuck you UA“.

Kine je kažnjen sa 50 novčanih ekvivalenata za dan zatvora. U Nemačkoj se primenjuje takav sistem novčane kazne po danu, i ona se prilagođava primanjima osuđenog.

Ostaje nejasno da li će biti daljeg suđenja pred višom instancom, sa usmenim ročištima. Kine je, prema navodima suda, prvo uložio žalbu na presudu, ali je onda odustao i ostao pri žalbi na visinu kazne.

On je na početku afere, pošto je policija saopštila šta je učinio, rekao da više neće ostati odbornik, a potom je istupio i iz AfD.

Slučaj sa crtanjem svastika desio se usred sve veće popularnosti AfD, i njene podrške ruskom objašnjenju za agresiju na Ukrajinu.

(dpa, foto: Arno Burgi/dpa)