Skip to main content

Bivši agent FBI-a sa balkanskim vezama priznao da je radio za Deripasku

Planeta 16. avg 2023.
2 min čitanja

"Ovaj 55-godišnjak također se još uvijek suočava s zasebnim nizom optužbi za stranog agenta u Washingtonu, D.C., u vezi s poslom koji je radio za albanske dužnosnike"

Bivši glavni protuobavještajni agent FBI-a priznao je krivnju za optužbe vezane uz njegov rad za ozloglašenog ruskog oligarha Olega Deripasku, promijenivši svoju krivnju nakon što su savezni tužitelji podnijeli nove, smanjene optužbe za urotu za kršenje američkih sankcija Rusiji radeći za milijardera industrijalca.

Priznanje Charlesa McGonigala, pred saveznim sucem u New Yorku 15. kolovoza, okončava kazneni progon koji je zaprepastio FBI, u kojem je McGonigal godinama istraživao operacije ruskog utjecaja dok se penjao na ljestvici ureda.

Ovaj 55-godišnjak također se još uvijek suočava s zasebnim nizom optužbi za stranog agenta u Washingtonu, D.C., u vezi s poslom koji je radio za albanske dužnosnike. Optužnica je pokazala da je imao sumnjive poslovne veze s političarima iz Albanije i Bosne i Hercegovine, kako su već pisali svjetski mediji i Radio Slobodna Evropa.

Druge optužbe

McGonigal, koji je otišao u mirovinu kao šef protuobavještajne službe u FBI-jevom uredu u New Yorku 2018., prvotno je u siječnju optužen od strane velike porote za ozbiljnije optužbe za pranje novca i kršenje američkih sankcija.

Tužitelji su tvrdili da su McGonigal i bivši ruski diplomat s kojim je bio povezan bili plaćeni više od 200.000 dolara da rade za Deripasku, bogatog ruskog metalskog tajkuna koji se dugo smatrao insajderom u Kremlju. Deripaska je pogođen sankcijama američkog Ministarstva financija 2018.

Američke vlasti rekle su da je McGonigal angažiran da iskopa negativne informacije o Vladimiru Potanjinu, Deripaskinom rivalskom oligarhu. McGonigal i bivši diplomat, Sergej Šestakov, također su radili na pokušaju da se Deripaska ukloni s američkih popisa sankcija.

Shestakov se izjasnio da nije kriv za ozbiljnije optužbe od onih koje su prvobitno podignute protiv McGonigala.

Oni su „pokušali prikriti Deripaskinu umiješanost, između ostalog, time što nisu izravno imenovali Deripasku u elektroničkim komunikacijama, koristeći fiktivne tvrtke kao ugovorne strane u ugovoru u kojem su navedene usluge koje treba izvršiti, koristeći krivotvoreni potpis na tom ugovoru i koristeći istu ljusku tvrtke da šalju i primaju isplate od Deripaske“, navodi Ministarstvo pravosuđa u priopćenju za javnost nakon što se McGonigal izjasnio.

Slučaj albanskog obavještajca

McGonigal bi mogao dobiti do pet godina zatvora kada bude osuđen u prosincu.

Odvojeni slučaj koji su savezni tužitelji pokrenuli u Washingtonu, D.C., usredotočen je na posao koji je McGonigal navodno radio u ime bivšeg albanskog obavještajca, za što mu je plaćeno 225.000 dolara.

McGonigal je također navodno lagao FBI-u o svojim kontaktima sa stranim državljanima i putovanjima u inozemstvo dok je još bio zaposlen u uredu.

Deripaska se također suočava s optužbama za kršenje američkih sankcija kroz poslove s nekretninama i kompliciranu shemu prema kojoj je navodno organizirao da njegova djevojka otputuje u Sjedinjene Države kako bi rodila dvoje njihove djece.

(RSE, foto: Pixabay)