Skip to main content

Bivšem premijeru S. Makedonije nemačka nagrada za ljudska prava

Jugoslavija 17. јун 2020.
< 1 min čitanja

Nemačka fondacija „Fridrih Ebert“ dodelila je bivšem premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu nagradu za ljudska prava, objavio je Dojče vele na makedonskom (dw.com). Zaev je nagradu dobio za sporazum s Grčkom o rešavanju bilateralnog spora i zbog „proevropskog zalaganja za slobodno i otvoreno društvo“.

Uručivanje nagrade Zaevu planirano je za jesen u Berlinu.

Danas je tačno dve godine od kako su predstavnici Severne Makedonije i Grčke potpisali „Sporazum iz Prespe“.

Fondacija „Fridrih Ebert“ je obrazložia da lideru SDSM i bivšem premijeru Zaevu odaje priznanje za „njegovu mirovnu politiku“, a u tom okviru i za sporazum s Bugarskom o dobrosusedstvu 2017. godine.

„Zoran Zaev se zalaže za slbodno, otvoreno i socijalno društvo. Njegova odlučna reformska politika ne samo što je doprinela miru i stabilnosti, već je krupnim koracima Severnu Makedoniju približila Evropskoj uniji“, rekao je Kurt Bek, predsednik Fondacije „Fridrih Ebert“.

Nagrada Fondacije „Fridrih Ebert“ za ljudska prava dodeljuje se od 1994, a osnovana je novcem od nasledstva bračnog para Karla i Ide Frajst iz Hamburga. Ta nagrada se dodeljuje pojedincu ili organizaciji za poseban doprinos ljudskim pravima u svetu, a novčani deo nagrade iznosi 10.000 evra.

(Beta, Foto: Beta)