Skip to main content

Bivša rumunska ministarka osuđena na šest godina zatvora zbog uzimanja mita

Jugoslavija 06. јун 2018.
< 1 min čitanja

Sud u Rumuniji osudio je danas kontroverznu rumunsku političarku Elenu Udreu na šest godina zatvora zbog uzimanja mita i zloupotrebe službenog položaja.

Vrhovni kasacioni sud je time potvrdio prethodnu presudu bivšoj ministarki turizma Eleni Udrei i ta današnja presuda je konačna.

Ona je ranije ove godine pobegla u Kostariku i zatražila novo sudjenje.

Tužioci su naveli da je Udrea koja je bila ministarka od 2008. do 2012. godine, nezakonito sredstvima ministarsva finansirala jedan dogadjaj na kojem je održan bokserski meč rumunsko-kanadskog boksera Lučijana Bute i Žan-Pol Mendija iz Francuske, uzevši 10 odsto provizije od svakog ugovora.

Sud je naredio da Udrea plati odštetu od oko tri miliona evra.

Bivši predsednik nacionalnog bokserskog saveza Rumunije Rudel Obreja takodje je osudjen na pet godina zatvora zbog utaje poreza.

Elena Idrea je godinama bila medju najmoćnijim političarima Rumunije i uživala je zaštitu Trajana Baseskua, koji je bio predsednik Rumunije od 2004. do 2014.

Istovremeno, rumunski predsednik Klaus Johanis rekao je da tužioci treba da ostanu oslobodjeni od političkog pritiska i da rade svoj posao na ispravan način.

(Beta)