Skip to main content

Bitka za Zrenjanin

Vojvodina 05. јул 2012.
< 1 min čitanja

Ko će formirati novu vlast u Zrenjaninu, možda će se znati sutra, a možda i neće. A možda će epilog biti i novi lokalni izbori.

Naime, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton danas je saopštio da je bio prinuđen da konstitutivnu sednicu gradskog parlamenta, koja je bila zakazana za sutra, ponovo odloži. Kako je objasnio, on još uvek nije dobio informaciju od stranaka koje su osvojile odbornička mesta da je dogovorena skupštinska većina.

Odmah potom, oglasila se Srpska napredna stranka, koja je Martona optužila da zloupotrebljava položaj i najavila da će konstitutivna sednica biti održana sutra, jer postoji skupštinska većina. SNS je najavio i krivičnu prijavu protiv Martona.

Skupštinska sednica prvo je bila najavljena za 27. jun, ali je njeno održavanje odloženo za 6. jul jer ni tada nije došlo do potpisivanja koalicionog dogovora i formiranja skupštinske većine. Zakonski rok za održavanje konstitutivne sednice je utorak, 10. jul, do 24 sata.

Ali, to nije kraj. Zrenjaninski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine najavio je za sutra uveče protestni skup u Ečki, na kojem će pozvati Lukreciu Ursulesku, koja je kandidatkinja za odbornicu ispred LSV, da se izjasni da li je predala svoj mandat drugoj političkoj partiji u Skupštini grada Zrenjanina.

Zrenjaninska kupoprodaja odbornika, u to možemo biti sigurni, tek je uvod u svinjarije kojih ćemo se nagledati narednih meseci i godina. Tako se u Srbiji shvata demokratija.

(Autonomija)