Skip to main content

Bisljimi: Kosovo ne može da žrtvuje svoj suverenitet da bi se Srbija izvukla iz ruske orbite

Jugoslavija 10. јун 2023.
2 min čitanja

"Nastanak i rešenje problema bili van Kosova, odnosno u Beogradu"

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je izjavio da Vlada Kosova ne može da „žrtvuje svoj suverenitet zarad međunarodnih interesa da Srbija napusti rusku orbitu“.

Bisljimi je izjavio kasno sinoć za KTV da ako postoji volja međunarodne zajednice da uvede kaznene mere Kosovu, „one će biti izrečene bez obzira na odluke Kosova“.

Ponovio je da je Kosovo opredeljeno za dijalog, ali da ne može da sledi zahteve Srbije „odričući se svog unutrašnjeg suvereniteta“.

Bisljimi je rekao da zahtev za smenu novih predsednika opština na severu nisu zahtev međunarodnih predstavnika, već su predstavljeni kao zahtev srpske strane.

„To je zahtev koji ima prvobitnog vlasnika Srbiju“, ocenio je Bisljimi.

Komentarišući navodne međunarodne sankcije Kosovu, Bislimi je rekao da bi u tom slučaju „Kosovo postalo prva zemlja o kojoj se govori da će biti kažnjena jer je primenila zakon“.

Odbio je da govori o mogućim međunarodnim sankcijama, ali je dodao da će Kosovo ostvariti svoje ciljeve na severu „u partnerstvu sa međunarodnim ljudima u budućnosti“.

Optužio je specijalnog izaskanika EU Miroslava Lajčaka da je „napustio svoju ulogu posrednika“ i dodao da mu je to i direktno saopšteno.

Bisljimi je rekao da je Vlada veoma zabrinuta činjenicom da u ovom trenutku postoji mala volja nekih ljudi koji su uključeni u taj proces da se zabrinutost Kosova shvati ozbiljno, i da su „nekako podređeni strateškim interesima koji imaju veze sa Srbijom, sa ratom u Ukrajini, i da je Srbija destabilizujući faktor u regionu“.

Ocenio je da je situacija na severu Kosova mirna, da se kreće ka normalizaciji i dodao da se položaj gradonačelnika i prisustvo policije nisu promenili, što, prema njegovim rečima, „jasno pokazuju da su i nastanak i rešenje problema bili van Kosova, odnosno u Beogradu“.

Bisljimi je ponovio stav Vlade da za vanredne izbore treba voditi poštenu kampanju u okruženju „bez kriminalnih elemenata i bez prepreka da građani postupaju po slobodnoj volji“.

Kada je u pitanje formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), Bisljimi je rekao da ne može biti Nacrta Statuta ZSO bez načelnog dogovora.

„Insistirali smo da međunarodna zajednica stoji iza pisma Federike Mogerinijeve (tadašnjem premijeru Isa Mustafi u kojem stoji da ZSO nema izvršna ovlašćenja). Da li stoji iza modela koji su nam poslati i rekli nam da biramo, da li stoji iza stava da će nacrt statuta koji je predstavio Upravljački tim koji traži izvršna ovlašćenja biti proglašen neprihvatljivim ili ne? Nemamo odgovore. Spremni smo da radimo na izradi statuta koji će se baviti potrebama samoupravljanja srpske manjine“, izjavio je Bisljimi.

(Beta)