Skip to main content

Biserko: Na stolu je ponuda i za Kosovo i za Srbiju koju treba prihvatiti, zapad neće dozvoliti drugi front na Balkanu

Info 13. jan 2023.
< 1 min čitanja

Pitanje je šta će EU i SAD primeniti kao mere ukoliko predsednik Srbije, Aleksandar Vučić Vučić ne prihvati ponudu – francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja. Da li Srbiji onda predstoje sankcije, prekid pregovora, povlačenje investicija i tome slično?

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, kaže za Danas da bi “sve to bi Srbiju dovelo u veoma kritičnu situaciju.”

–Na građanima je, ali i opoziciji, da dignu glas i izvrše pritisak na vlast da se ponaša odgovorno. Srbija ne sme dozvoliti da bude talac Rusije i njene pogubne politike koja dolazi i njoj na naplatu – smatra sagovornica Danasa.

Komentarišući reakcije predsednika Srbije na francusko-nemački predlog za rešenje pitanja Kosova, Sonja Biserko kaže da “sve učestaliji dolasci pojedinačnih zvaničnika SAD, NATO, EU i pojedinih zemalja članica ukazuju da je u toku diplomatska akcija koja ima za cilj da Srbiju dovede do tačke kad treba definitivo da se odluči oko svog opredeljenja”.

–Poseta Dereka Šolea je svakako jedna od značajnijih jer je došao i sa ponudom. Ne radi se samo u oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine već je na stolu i ponuda i za Kosovo i za Srbiju koju treba prihvatiti – smatra ona.

Nakon proslave 9. januara u istočnom Sarajevu, napominje, kao i dodelivanja ordena Vladimiru Putinu i defile Vagnerovaca, ali i njihovo prisustvo u Srbiji, odnosno mobilisanje građana Srbije za rat u Ukrajini, su provokacije koje zapad više neće tolerisati.

–Zapad neće dozvoliti drugi front na Balkanu, ma šta god to značilo – ističe Biserko.

Prema njenim rečima, u momentu kada švedska ambasadorka u Zagrebu kaže da nije isključena eskalacija u rat Rusije i NATO, ne treba potcenjivati aktuelnu zapadnu diplomatsku akciju koja ima za cilj stabilizaciju i konsolidaciju Balkana.

–Nema vremena za odugovlačenje ili očekivanje novih ponuda – zaključuje sagovornica Danasa.

(Danas, Foto: N1)