Skip to main content

Biserko: BRIKS pokušaj da se stvara neki novi međunarodni poredak po zamisli Rusije i Kine

Info 03. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Po onome što su do sada pokazali, nema jedinstvo oko toga kako to treba da izgleda konceptualno"

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, ocijenila je za Gradsku da eventualno pristupanje te zemlje BRIKS-u ne bi riješilo nijedan problem u Srbiji.

„Zahtjevi Zapada su sve učestaliji, sve su precizniji oko toga šta Srbija treba da uradi u odnosu na sankcije prema Rusiji i oko priznanja nezavisnosti Kosova. Tome su se pridružile skoro sve zapadne vlade, pa čak je i Makron ovom prilikom dao izjavu da postoji mogućnost da se vizna liberalizacija ukine. Znači – pritisak jeste veliki“, ističe Biserko.

Biserko sumnja da će Srbija postati dio BRIKS-a.

„S’ obzirom na geografiju, s’ obzirom na to i da sama organizacija BRIKS nije do kraja definisana. Zapravo, to je jedan pokušaj da se stvara neki novi međunarodni poredak po zamisli Rusije i Kine prije svega, a po onome što su do sada pokazali, nema jedinstvo oko toga kako to treba da izgleda konceptualno“, navodi Biserko.

U Prijedlogu rezolucije se, pored ostalog, navodi da je Srbija spremna da postane članica BRIKS-a. Ciljevima te organizacije daće prioritet u parlamentu i srpsko će zakonodavstvo uskladiti sa sa kriterijumima za prijem u BRIKS.

Predlagači pozivaju javnost da se „pridruži zajedničkom naporu kako bi se proces pridruživanja ubrzao na svim područjima obavljanja zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i svake slobodne društvene aktivnosti“.

Pokret socijalista od Vlade Republike Srbije zahtijeva da u roku od 30 dana od dana usvajanja Rezolucije, od organizacije BRIKS zatraži status države posmatrača.

(Portal Analitika, Foto: N1)