Skip to main content

Bisera Turković: Otcepljenje Republike Srpske već počelo, Rusija pretnja

Jugoslavija 29. maj 2022.
< 1 min čitanja

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković ocenila je za italijanski list “Korijere dela sera” da je otcepljenje Republike Srpske “već počelo” i istakla da postoji pretnja od uticaja Rusije na Balkanu.

“U Bosni i Hercegovini je otcepljenje Republike Srpske već počelo, a Evropska unija ima jednostavan metod, što malo košta, da učini kako Balkan ne bi potpao pod ruski uticaj, a to je da neodložno prihvati kandidaturu BiH za članstvo”, izjavila je Turković.

Ona je navela da “Srbija mora da se opredeli između Brisela i Moskve” i da je zabrinuta, jer “Moskva želi da postane velika kao nekad”. Ona je rekla da se Rusija “bez sumnje neće zaustaviti”, da neće krenuti “samo na Moldaviju i Pridnjestrovlje”, već i na Balkan.

“Srbija mora odlučiti da li će biti s EU ili s Moskvom, a oni žele da postanu deo EU dok istovremeno održavaju snažne veze s Rusijom”, rekla je Turković.

Ona je dodala da BiH ne zna kako će se Srbija ponašati u budućnosti i da misli da je trenutak da se donese odluka kuda će “Zapadni Balkan ići”, što zavisi i od Zapadnog Balkana i od Evropske unije.

U vezi sa potencijalnim otcepljenjem Republike Srpske, Turković je ocenila da kad “donesene odluke Republike Srpske idu u tom pravcu” i u roku od godinu dana postaju pravosnažne, ukoliko Milorad Dodik u oktobru pobedi na izborima, “on će bez sumnje sprovesti svoj plan” za Republiku Srpsku.

Turković smatra da ako bi BiH postala kandidat za članstvo u EU, to bi bila “snažna poruka za bosanske Srbe u Republici Srpskoj”, pa bi oni neodlučni “mogli glasati za kandidate koji su pre za EU, nego za one koji su za Rusiju”.

(Beta, foto: N1)