Skip to main content

Biščević: Pravno neutemeljena inicijativa da bunjevački jezik bude službeni

Info 02. mar 2021.
2 min čitanja

Hrvatski ambasador u Beogradu Hidajet Biščević izjavio je danas da je inicijativa za uvođenje bunjevačkoj jezika u službenu upotrebu na teritoriji Subotice „zakonski i pravno neutemeljena, i da u sebi nosi neželjene i negativne političke i društvene posledice po celinu zajedničkih interesa hrvatske manjinske zajednice u Srbiji“.

„S posebnom pozornošću smo i u Ambasadi pratili pojavljivanje inicijative o uvođenju ‘bunjevačkog jezika’ kao manjinskog jezika na području Grada Subotice. Primećujete, naravno, da stavljam naziv tog ‘jezika’ u navodnike jer time vrlo jasno iskazujemo i stav o cijeloj inicijativi“, rekao je Biščević za Hrvatku riječ.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić podneo je predlog da se promeni Statut Grada Subotice kako bi se u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriju te lokalne samouprave uveli i bunjevački jezik i pismo.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, Bakić je predlog podneo na inicijativu Nacionalnog vijeća bunjevačke nacionalne manjine, a ući će u proceduru na sednici gradske skupštine u četvrtak 4. marta.

„Ne ulazeći u motive kojima su se rukovodili začetnici inicijative, moram naglasiti da ona – čak i kad ostavim po strani političke, kulturološke i društvene aspekte – ne nalazi pravni oslonac ni u postojećim zakonskim propisima Srbije. Povrh toga, suprotna je i ključnim odredbama međudržavnog Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije“, rekao je Biščević.

Dodao je da su Ambasada i Generalni konzulat Hrvatske o slučaju upoznali nadležne institucije u Hrvatskoj.

„To smo učinili uzimajući u obzir potencijalni negativni uticaj inicijative na uzajamne odnose naših država u ovoj važnoj i osetljivoj oblasti, posebno u vreme kad hrvatske institucije i političko vodstvo jasno i vidljivo deluju na unapređenju položaja srpske manjinske zajednice, kao celine, u samoj Hrvatskoj“, kazao je hrvatski ambasador.

Ocenio je da bi inicijativa bila „korak unazad u odnosima dve zemlje“ i da to pitanje „zahteva zajednički nastup Hrvatskog narodnog vijeća, kojem je primarni zadatak da kao krovna institucija brine o položaju celine hrvatske zajednice, i diplomatskog-konzularnog delovanja spram institucija Pokrajine i Srbije, uz podršku Zagreba“.

(Beta, foto: N1)